Volledig scherm
Museum Boijmans van Beuningen. © ANP

Brandweer dreigde Boijmans niet meer binnen te gaan

geheim rapportDe brandweer heeft vorig jaar aangegeven bij een brand Museum Boijmans Van Beuningen ‘niet te zullen betreden, maar gecontroleerd af te laten branden’. Het pand aan het Rotterdamse Museumpark was te gevaarlijk om bij een uitslaande brand binnen te gaan.

Dat blijkt uit een geheim rapport over het aanstaande groot onderhoud aan het museumgebouw. Naar aanleiding van de bevindingen van ToornendPartners besloot de gemeente Rotterdam dat in het gebouw permanent drie brandwachten aanwezig moeten zijn. Volgens museumdirecteur Sjarel Ex zijn die in augustus aan de slag gegaan, vier maanden nadat het rapport met de harde boodschap van de brandweer was verschenen.

Voor de PvdA is dat reden het onderwerp vandaag in de actualiteitenraad aan de orde te stellen. ,,Hoe lang precies hebben we op een vulkaan geleefd?’’, vraagt raadslid Co Engbers zich af. ,,De toestand was heel zorgelijk’’, bevestigt Ex. ,,Het rapport was voor ons reden alle 20.000 kunstwerken uit de kelders van het museum weg te halen en in depots onder te brengen. Ook kreeg de meldkamer een dubbele bezetting en werden vijf extra suppoosten aangesteld voor een eventuele ontruiming.’’

Asbest

Het museumgebouw is slecht onderhouden en brandgevaarlijk, zo ontbreken brandkleppen in de luchtkanalen. Daardoor kan de brandweer niet voorspellen hoe bij een uitslaande brand rook en vuur zich ontwikkelen. Daar komt bij dat in de oudste delen van het museum grote hoeveelheden asbest verwerkt zijn. Bij een grote brand is de kans groot dat asbestdeeltjes zich verspreiden naar het Erasmus MC en de binnenstad.

Boijmans gaat op 10 januari 2019 voor zeker drie jaar dicht voor een ingrijpende verbouwing die het pand weer up-to-date moet maken. ,,Ik zal blij zijn als we eindelijk weer aan alle regels voldoen’’, zegt Ex. ,,Het is toch bizar dat dat al jaren niet het geval is.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken?Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam