Volledig scherm
Brandweervrouw Amanda van Kuijk (48) uit Rotterdam. © Amanda van Kuijk

Brandweervrouw in de bres voor Voedselbank

Brandweervrouw Amanda van Kuijk (48) uit Rotterdam wil dat ook gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, met Kerst iets lekkers kunnen eten. Daarom komt ze in actie.

Vanaf volgende week kunnen mensen bij verschillende brandweerkazernes binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rotterdam (VRR) jam, appelmoes, pakjes sap, thee, tandpasta en andere lang houdbare producten komen brengen.

,,Het gaat om luxe producten, waar de Voedselbank een tekort aan heeft’’, zegt Van Kuijk. Ook spullen voor kinderen zijn welkom, zoals een etui of een broodtrommel. Aan speelgoed is geen behoefte.

Het inzamelen gebeurt tot 18 december. In die periode wil de brandweervrouw ook op zaterdagmiddag met een brandweerwagen voor de Markthal gaan staan, om aandacht te vragen voor haar actie. Daarna worden de kratten vol ingezamelde spullen naar de Voedselbank in Rotterdam gebracht, die ze verdeelt onder haar cliënten.

Van Kuijk kwam op het idee door een vriend van haar, Eric van Dommelen, die in Leiden als politieagent werkt. Hij zette een vergelijkbare actie op touw. ,,Door mijn werk kom ik vaak bij mensen thuis’’, zegt de Rotterdamse. ,,Het valt me daardoor op hoeveel armoede er eigenlijk is en hoe sommige gezinnen moeten leven. Voor hen wil ik iets betekenen.’’

De brandweervrouw denkt dat mensen het makkelijker vinden om producten naar de brandweer te brengen, dan naar de Voedselbank. ,,Dan is de drempel lager.’’ Haar plan is om deze actie ieder jaar voorafgaand aan Kerst te organiseren. ,,En ik hoop van harte dat brandweerlieden of agenten in andere delen van Nederland mee gaan doen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

  1. Politie tasert Schiedammer (72) die zich bemoeit met burenruzie
    UPDATE

    Politie tasert Schiedam­mer (72) die zich bemoeit met burenruzie

    Een burenruzie aan de Delflandseweg in Schiedam heeft voor flink wat commotie gezorgd vanavond. Een 45-jarige man bewerkte een 44-jarige straatgenoot met een mes, waardoor die lichtgewond raakte. Toen de politie de messentrekker wilde arresteren, ging een 72-jarige buurtgenoot zich ermee bemoeien. Hij zou het werk van de agenten dusdanig hebben belemmerd dat zij zich zagen genoodzaakt pepperspray én een stroomstootwapen te gebruiken tegen de man.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam