Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Brandwondencentra slaan alarm: ‘Onschuldig’ lachgas kan levenslange littekens veroorzaken

Brandwondencentra in Rotterdam, Groningen en Beverwijk slaan alarm. De afgelopen weken liepen 14 personen verwondingen op  die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden door de partydrug lachgas. De drug kan leiden tot bevriezingsletsel. 

,,Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel’’, stelt Ymke Lucas, die als arts verbonden is aan het Brandwondencentrum Rotterdam.

Volgens haar zijn hier al meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen. ,,Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Na het inademen van het lachgas raakt men in een korte, sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt.’’

De brandwondencentra schrikken van de plotselinge toename van deze ongevallen en willen nieuwe slachtoffers voorkomen. De slachtoffers, veelal tieners en twintigers, zijn nog jong en beseffen niet wat de gevaren zijn. Met de vele festivals in het vooruitzicht deze zomer, is de verwachting dat het aantal slachtoffers nog flink zal toenemen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4097 stemmen