Breepleinkerk op schaal in Miniworld

VideoDe beroemde Breepleinkerk op Zuid krijgt een plekje in Miniworld Rotterdam. ,,Het schaalmodel is al klaar en staat achter de schermen. Op 20 april wordt dat onthuld door burgemeester Aboutaleb'', zegt directeur Marc van Buren.

Volledig scherm
© Jan de Groen
Volledig scherm
© Frank de Roo

In het gebedshuis in Feijenoord zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Joodse families verborgen op de zolders achter het orgel. Door heroïsch optreden van de koster en de dominee overleefden de onderduikers de oorlog. Er werd in de kerk zelfs een baby'tje geboren. Het 'Achterhuis van Rotterdam' wordt regelmatig bezocht door schoolklassen. Spullen en voorwerpen worden er tentoongesteld.

Van Buren: ,,We hebben dit schaalmodel samen met de Breepleinkerk gemaakt. Kerklid Henk den Haan heeft ons hierbij uitstekend geholpen door achtergronden te vertellen. De miniatuurkerk is aan één kant open, zodat je door een glasplaat kunt zien waar de zolders in het gebouw zaten. De hele situatie is nagebootst in het klein.''

Enorm trots
Den Haan zelf is enorm trots op het resultaat. ,,Ik heb de miniatuurkerk nu een paar keer gezien, en het enthousiasme waarmee het gebouw is nagemaakt, straalt er vanaf'', zegt hij. Er is vaak heen en weer gemaild om alle details correct te krijgen.

,,Zo kregen we de vraag van Miniworld: staat er nou een kruis of een haan op de toren? Nou, geen van tweeën, maar wat wél? Het blijkt een soort vogel te zijn. Toen is er iemand met een grote telelens opgetrommeld, en die heeft er een foto van geschoten. Zodat ze er een exacte kopie van konden maken.''

Het idee is om een aantal voorwerpen, dat ver na de oorlog op de zolders is gevonden, in vitrines naast de mini-Breepleinkerk tentoon te stellen.

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8770 stemmen