Volledig scherm
Kinderen die niet zindelijk zijn kunnen geweigerd worden op een basisschool. © Thinkstock

Broekplassers niet meer welkom op basisschool Het Open Venster

Basisschool Het Open Venster in Rotterdam gaat kleuters die vaak in hun broek plassen weren. Ze kosten leerkrachten te veel tijd.

Een ongelukje kan gebeuren, zeker in de kleuterklas. Geen probleem, zegt schooldirecteur Victor van Toer. Het probleem dat hij wil aanpassen is dat van structurele broekplassers.

Vandaag krijgen alle ouders een brief waarin staat niet-zindelijke kleuters (tijdelijk) de toegang tot school wordt ontzegd. ,,Een vervelende beslissing voor een nog vervelender hardnekkig probleem”, stelt Van Toer. Volgens hem moet deze maatregel de werkdruk in de onderbouw verlagen. ,,Een leerkracht kan geen excellente les verzorgen en tegelijkertijd ook nog zeven kleuters per dag verschonen.”

Oplossing 

Volgens de overheid is de maatregel van Het Open Venster toegestaan: een basisschool mag een niet-zindelijk kind weigeren. Ouders moeten dan in overleg met de huisarts en school een oplossing zoeken. ,,Het is belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk zindelijk is, zodat het alsnog kan meedoen op school”, zo staat op de website van de Rijksoverheid.

Quote

Kinderen zijn op hun vijfde jaar leerplich­tig. Voor die tijd verzoeken we ouders eerst hun kind zindelijk te maken

Firdevs Durgut, directeur basisschool De Toermalijn

Het Open Venster is niet de eerste die zo’n brief aan ouders heeft gestuurd. Basisschool De Toermalijn in Rotterdam weert kleuters die structureel in hun broek plassen of poepen al langer. ,,Kinderen zijn op hun vijfde jaar leerplichtig. Voor die tijd verzoeken we ouders eerst hun kind zindelijk te maken”, zei directeur Firdevs Durgut eerder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5813 stemmen