Volledig scherm
Ronald Prins: Ze kunnen enorme schade aanrichten. © Paul Bergen

Buitenlandse hacker aast op data uit Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven is een gewild doelwit van 'staatshackers'. Vooral voor landen als China, Rusland en Iran is het interessant in te breken bij de raffinaderijen en chemiebedrijven, net als het overnemen van de besturing van zeeschepen en de Deltawerken.

Iran brengt de systemen van de raffinaderijen in beeld zodat ze die tijdens een oorlog kan platleggen, zegt Ronald Prins van digitaal beveiligingsbedrijf Fox-IT, Rusland wil de gaskraan in Nederland dichtdraaien bij een nieuw Oekraïne-conflict en China verzamelt interne informatie van westerse fabrieken, om uitvindingen te kopiëren of de bedrijven zo goedkoop mogelijk in te lijven.

De inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bevestigt het relaas van Prins en ziet een nog groter gevaar: in het pas gepubliceerde jaarverslag constateert de Nederlandse inlichtingendienst dat staten hackers inhuren, die zich 'een volgende keer met hetzelfde gemak weer bezighouden met bijvoorbeeld criminaliteit'. De terroristische organisatie IS werft hackers.

Op de agenda

Quote

Als de besturing van opslag­tanks met chemica­liën in handen is van een buitenland­se mogendheid hebben zij een wapen in handen waarmee zij enorme schade kunnen aanrichten

Ronald Prins

Bedrijven in de Rotterdamse haven willen niet zeggen hoe vaak hun systemen worden aangevallen. Wel dat cybercrime hoog op de agenda staat. Ze houden woensdag in Rotterdam voor het eerst een groot congres over digitale inbraken. Steeds meer werk gebeurt in de haven computergestuurd en daarmee groeien de risico's, stellen zij.

,,Als de besturing van opslagtanks met chemicaliën in handen is van een buitenlandse mogendheid hebben zij een wapen in handen waarmee zij enorme schade kunnen aanrichten'', stelt Prins. ,,En wat te denken van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg? Er zitten in de Rotterdamse haven interessante organisaties die doelwit kunnen zijn tijdens een conflict.'' 

Niet voor niets heeft de haven dit jaar ook een campagne gelanceerd tegen cybercriminaliteit, waarbij personeel op het hart gedrukt krijgt geen USB-sticks aan te nemen omdat hackers zich daarmee toegang verschaffen tot de computersystemen. De conferentie Port Cyber Top gaat over de risico's van containerdiefstal door computerinbrekers, maar nog meer over het van buitenaf overnemen van bediening van opslagtanks met chemicaliën of de besturing van zeeschepen.

Drugssmokkel

Bij computercriminaliteit denken de meeste mensen aan drugssmokkel en terrorisme, maar de meeste hackers hebben het drukst met werken voor landen, zegt ook cybercrime-specialist Laurance Dine van het Amerikaanse telecombedrijf Verizon. 

Overheden hebben ook het meeste geld voor de digitale inbrekers en geven ze de meeste tijd. ,,In China krijgen hackers zo een halfjaar tijd om binnen te komen in één bedrijf.''

Cybercriminelen ondernemen voortdurend pogingen bij bedrijven in te breken, zegt Dine. ,,Elke ochtend heb ik algauw twintig spamberichten in mijn privémailbox. Bij bedrijven is dit nog erger.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam