Volledig scherm
De Bulgaarse gemeenschap in Nederland kwam vorig jaar op voor gelijke rechten en protesteerde tegen Geert Wilders. © Novum

Bulgaren en Roemenen niet welkom

Rotterdam en Den Haag willen Roemenen en Bulgaren weren van de arbeidsmarkt als ze overlast dreigen te veroorzaken. Tegen de wil van het kabinet in krijgen de immigranten geen burgerservicenummer als er twijfel is over hun verblijfplaats.

De beide steden vrezen een toename van overlast van Roemenen en Bulgaren, die vanaf januari komend jaar vrij toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De angst is dat migranten met velen in één huis gaan wonen en overlast zullen veroorzaken.

Daarom willen de steden straks van iedere migrant die hier tijdelijk komt werken, eerst controleren of het adres klopt en of er niet al andere mensen wonen. Is er twijfel over de verblijfplaats, dan weigeren Rotterdam en Den Haag de migranten een BSN-nummer. Zonder dit nummer kunnen ze niet aan het werk.

De steden gaan daarmee dwars tegen de regels van Binnenlandse Zaken in. 'De ambtenaren van minister Plasterk zeggen dat we dit niet kunnen doen volgens de wet,' zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus. 'Maar we gaan het zo doen en de minister moet dan maar zeggen dat het niet kan en waarom.' Rotterdam heeft dit ook per brief aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten.

Fraude
Den Haag en Rotterdam willen met de maatregel ook zicht krijgen op het aantal migranten in hun stad. Op dit moment worden Europeanen die korter dan 4 maanden in Nederland werken, nog niet geregistreerd. Dit gaat vanaf 6 januari veranderen met een nieuw registratiesysteem. Den Haag waarschuwde eerder dat Bulgaren en Roemenen door het nieuwe systeem te makkelijk een BSN-nummer kunnen krijgen, wat fraude in de hand werkt.

Vanaf 1 januari gaan de grenzen open voor de EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië. Den Haag en Rotterdam kampen nu al met overlast van Oost-Europese arbeiders, met name uit Polen. Vaak worden ze uitgebuit en moeten ze slechte huizen delen met meerdere landgenoten. De overbewoning zorgt soms voor flinke overlast voor andere bewoners.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken probeert vandaag afspraken te maken met zijn Europese collega's om misstanden tegen te gaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam