Volledig scherm
De tribune van stadion De Kuip. © ANP

Burgemeester Aboutaleb: Afspraak klassieker zonder uit-publiek staat nog

Het verbod op uit-publiek bij de klassieker tussen Feyenoord en Ajax staat nog. Zo reageert burgemeester Ahmed Aboutaleb op de twee clubs, die vanaf volgend seizoen graag weer hun eigen aanhang meenemen naar de uitwedstrijd.

De gemeente Rotterdam zegt echter nog te wachten op een concreet voorstel van de beide clubs en hun supportersverenigingen over hoe de wedstrijd vreedzaam kan verlopen met uit-supporters. Tot die tijd verandert er niets.

Feyenoord en Ajax stellen in gesprek te zijn over een klassieker met supporters van beide kanten. De Rotterdamse club stelt echter dat dit dan wel moet kunnen ‘onder normale omstandigheden en tegen acceptabele voorwaarden en inzet van mensen en middelen’. Dit zou mede bepaald en vooraf goedgekeurd dienen te worden door de betreffende autoriteiten. ,,En waarbij we ook in overleg zullen blijven treden met onze officiële supportersvereniging FSV De Feijenoorder.’’

Klassieker

Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb. © ANP

Deze supportersvereniging zegt regelmatig met Feyenoord te spreken over de klassieker. Hierop stelde Feyenoord voor eerst zelf in gesprek te gaan met Ajax. ,,Maar wij hebben altijd gezegd niet perse voor of tegen uit-publiek te zijn’’, stelt een woordvoerder. ,,We zouden ook graag aan Feyenoord-supporters vragen wat zij willen.’’

Sinds 2009 geldt er een verbod op uit-publiek na een reeks ongeregeldheden. Sindsdien verloopt de beladen wedstrijd zonder rellen tussen de rivaliserende fans. Toen de eerste periode van vijf jaar bijna was verstreken was de boodschap dat de supportersverenigingen met een beter plan moesten komen om de klassieker weer met een gevuld uit-vak te spelen. De burgemeesters vroegen de verenigingen om met hulp van professionele mediation een plan te maken hoe de wedstrijd tussen de aartsrivalen zonder ongeregeldheden zou kunnen verlopen.

Bekerfinale

Zover kwam het echter niet. Ajax besloot in 2014 drie jaar lang niet met de eigen supporters naar Rotterdam te reizen, nadat de Amsterdamse aanhang bij de bekerfinale vele vernielingen had gepleegd in De Kuip. Het verbod op uit-publiek geldt nu voor onbepaalde tijd.

De competitiewedstrijden tussen Feyenoord en Ajax worden dit seizoen in elk geval nog gespeeld zonder uit-publiek. Het eerste treffen is op zondag 22 oktober in een volle Kuip, waarbij veel minder politie aanwezig zal zijn dan toe de aartsrivalen elkaar nog wel troffen met publiek van beide club.

Ajax deed eerder dit seizoen ook niet mee aan het Vitesse-protest op het uitvak van De Kuip bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De club uit Arnhem protesteerde samen met alle andere supportersverenigingen tegen het kleine aantal kaarten dat zij kreeg. De supportersvereniging van Ajax steunde de actie maar was er niet bij omdat ‘Ajacieden nou eenmaal niet welkom zijn in Rotterdam’.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8724 stemmen