Volledig scherm
© ANP

Burgemeester Aboutaleb bedreigd en maandenlang gestalkt

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is vanaf mei vorig jaar maandenlang gestalkt door een 45-jarige Rotterdammer, die hem bestookte met niet al te plezierige e-mails. Aboutaleb werd daarin onder andere met zware mishandeling en de dood bedreigd. 

Wat voor Rotterdammer Dennis de K. aanleiding is geweest, moet nog duidelijk worden. De man moet zich komende week verantwoorden bij de rechtbank en dan zal blijken wat hem heeft bezield. 

Justitie verwijt de verdachte ‘inbreuk te hebben gepleegd op de persoonlijke levenssfeer van de burgemeester en hem te hebben bedreigd ‘met enig misdrijf tegen het leven gericht’. De man zou teksten als ‘als de dag komt dat ik gewapend aan uw deur sta, is dat uw schuld, niet mijn schuld’ en ‘jullie hebben letterlijk de Volkert in mij wakker gemaakt’ hebben gemaild naar de burgemeester. Die kreeg mailtjes met ‘sterf aan het kruis, al mijn zegeningen heeft u ontnomen’ en ‘moet het dan echt zo ver komen dat mensen uw kantoor binnenlopen en in het rond gaan schieten.’ 

De Rotterdammer ging volgens de aanklager tot begin dit jaar door met zijn bedreigingen. In januari kreeg Aboutaleb nog een e-mail waarin de afzender schreef: ‘Ik vind dat ik u terecht de schedel in mag rammen’.

Donderdag stond nog een andere Rotterdammer terecht voor bedreigingen aan het adres van Aboutaleb. De 30-jarige man liep 26 juni 2018 met een mes het stadhuis binnen omdat hij de burgemeester wilde spreken.  De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en kreeg geen straf opgelegd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam