Volledig scherm
De Rotterdamse burgemeester bij een congres in Tokio dit jaar. © TDLC/TORU HANAI

Burgemeester Aboutaleb boegbeeld voor wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is het boegbeeld voor de Nederlandse deelname aan de wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. 

Volledig scherm
Commissioner general Hans Sandee van het Nederlands consulaat Dubai bevestigt deelname van de burgervader met een speldje. © AD

Aboutaleb zegt het Nederlandse bedrijfsleven te willen inspireren en informeren over de kansen die de Golfregio, de Emiraten en de wereldtentoonstelling bieden. Tegelijkertijd wil hij bijdragen aan de internationale zichtbaarheid van Nederlandse innovaties op het gebied van water, energie en voedsel. 
,,Nederland is een klein land. Wij hebben niet de oppervlakte om heel de wereld te voeden, maar we hebben geweldige technologie en kennis in huis om te laten zien waar we goed in zijn als het gaat om water, energie en voedsel’’, zegt de Rotterdamse burgemeester in een persbericht. ,,Als missieleider van een succesvol bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten met Nederlandse innovatieve bedrijven heb ik eerder dit jaar met eigen ogen kunnen zien hoe onze bedrijven daar in trek zijn.’’

Grootverbruikers

In de Emiraten zijn circa driehonderd Nederlandse ondernemingen actief, de export per jaar naar de Golfregio bedraagt meer dan 14 miljard euro. De landen daar zijn grootverbruikers van water en energie. Voedsel wordt grotendeels geïmporteerd.

Eerder heeft minister Sigrid Kaag zich al als ambassadeur voor het evenement opgeworpen. Van 20 oktober 2020 tot en met 10 april 2021 vindt de 35ste universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. Het thema is Connecting Minds, Creating the Future. 192 landen presenteren er ideeën, innovaties en technologieën die in het teken staan van duurzaamheid. 

De organisatie schat dat de Expo zo’n 25 miljoen bezoekers zal trekken, waarvan 70 procent van buiten de Emiraten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5612 stemmen