Burgemeester Schiedam over met bijl zwaaiende Syriër: 'Dit is ernstig'

Video/UpdateBurgemeester Cor Lamers Schiedam is verrast door het incident dat vanmiddag in de wijk Nieuwland heeft plaatsgevonden waarbij een 26-jarige Syriër met een bijl rondzwaaide. ,,Dit is ernstig." 

De man zwaaide met een bijl rond in de Van den Tempelstraat en zou allahu akbar (Allah is groot) hebben geroepen. De politie sluit een terroristisch motief niet uit en is een onderzoek naar de man gestart. ,,We trekken alle registers open.'' Zo wordt er op dit moment gekeken naar eerdere registraties in de politiesystemen. Verder vindt er buurtonderzoek plaats om een beter beeld van de man te kunnen schetsen. 

Volgens burgemeester Cor Lamers gaat het om een Syrische man die sinds 2017 bij zijn vader in Schiedam woont en bij meerdere hulpinstanties bekend is. ,,Dit is echter een escalatie die we niet hebben zien aankomen. We gaan de komende tijd in de volle breedte onderzoek doen naar het gebeurde."

Lamers noemt de situatie ernstig: ,,Het is ernstig dat dit zich in een woonwijk heeft afgespeeld. Hoewel de situatie zich afspeelde in een woning, hebben omstanders wel meegemaakt wat er gebeurde. Ik kan me goed voorstellen dat het beangstigend was."

Politiehond

De politie ging af op een melding van een met een bijl zwaaiende man. Eenmaal ter plaatse werd de man in een woning aangetroffen. Agenten probeerden hem te kalmeren, maar dat lukte niet. Daarom werd een onderhandelaar ingezet, maar ook die kreeg geen contact. Vervolgens ging er een arrestatieteam naar binnen. 

De man viel de agenten aan, waarna een vechtpartij ontstond. De politie probeerde de man eerst onder controle te krijgen door hem te taseren. Toen dit niet lukte, zagen zij zich noodgedwongen om de man in zijn been te schieten. De man is overgebracht naar het ziekenhuis. 

Ook een politiehond, die door de man werd toegetakeld, liep ernstige verwondingen op. Het dier is korte tijd na het voorval aan zijn verwondingen overleden. Verder raakte niemand gewond. 

Volledig scherm
De man wordt afgevoerd. © MediaTV

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam