Volledig scherm
Anne Willemstein. © Daniella van Bergen

Burgemeester springt in de bres voor Anne die geen visum krijgt, omdat haar vader een transvrouw is

Verdwaald in het doolhof van regeltjes, papieren en documenten. De Rotterdamse Anne Willemstein (24) probeerde een visum te regelen, omdat ze een jaar in Suriname wil wonen en werken. Dat lukte niet, omdat haar vader nu een vrouw is. Haar geboorteakte klopt niet meer, omdat de erkenner van Anne een andere naam heeft. De gemeente Nissewaard, waar Anne’s geboorteplaats Spijkenisse onder valt, schiet te hulp.

Voor een aanvraag van een visum heeft Anne verschillende documenten nodig: diploma’s, een Verklaring Omtrent Gedrag, een uittreksel van de gemeente én een geboorteakte. Maar die laatste twee komen niet meer overeen nu de vader van Anne een transvrouw is. Bij de geboorteakte heeft zij nu eigenlijk een extra document nodig, waarop staat dat haar erkenner een andere naam en geslacht heeft. Volgens Anne werd haar eerder door een medewerker van de gemeente Nissewaard verteld dat ‘er niks aangepast gaat worden en dat ze geen recht heeft op wijziging van de geboorteakte’. 

,,Er zit een hiaat in de wet’’, vertelt Sandra Sumaiku, woordvoerder van de gemeente Nissewaard. Voor transgenders is er op papier veel goed geregeld, maar voor kinderen van transouders allerminst. ,,We willen altijd helpen, maar omdat de wet er niet in voorziet, kunnen wij dat niet’’, legt Sumaiku uit. Zo’n latere vermelding kan niet toegevoegd worden aan de geboorteakte, omdat daar wettelijk nog niets voor is vastgelegd.

Verklaring

Burgemeester Foort van Oosten heeft contact gezocht met Anne en wil het probleem onder de aandacht brengen bij de landelijke politiek. De gemeente heeft een verklaring opgesteld voor Anne, waarin wordt toegelicht wat het probleem precies is. ,,Dit kan helpen bij het verkrijgen van een visum.’’

Anne Willemstein is blij met de hulp van de gemeente en de burgemeester. ,,Ik had natuurlijk gehoopt dat het opgelost zou zijn en dat ze tegen mij konden zeggen: ‘Er is wél een mogelijkheid. Maar blijkbaar is die er gewoon niet. Maar dat de burgemeester zo achter me staat, is heel prettig.’’

Toch zegt ze nog wel even door te gaan met haar strijd: ,,Ik stop niet tot ieder kind van een transgenderouder hier niet meer mee te maken krijgt. Ze zijn ons vergeten.’’

Politiek

Zowel de landelijke als de lokale politiek is inmiddels op het probleem waar Anne Willemstein tegenaan loopt geattendeerd. Zo reageerde Rob Jetten (D66) al op haar Instagrambericht. Hij zegt zijn collega Vera Bergkamp te hebben getipt omdat ‘zij veel doet met modern familierecht’. GroenLinks in Rotterdam heeft schriftelijke vragen aan het college van b en w gestuurd over correcties van de BRP (Basisregistratie Personen) voor kinderen van transpersonen. 

Hierin wordt gevraagd of het college bekend is met de problemen en of het klopt dat het juridisch niet mogelijk is om een pagina toe te voegen aan bijvoorbeeld geboorteaktes. Op een extra pagina zou het mogelijk moeten zijn om de naam en het geslacht van de ouder vast te leggen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
5860 stemmen