Aangetroffen messen in Charlois.
Volledig scherm
Aangetroffen messen in Charlois. © Politie

Burgemeesters Ridderkerk en Nissewaard krijgen steun uit Tweede Kamer voor messenverbod

De Ridderkerkse burgemeester Anny Attema en haar collega Foort van Oosten van Nissewaard kunnen met hun pleidooi voor een landelijk, algeheel messenverbod voor minderjarigen rekenen op steun uit de Tweede Kamer. VVD en PvdA hebben minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid Kamervragen gesteld.

Attema en Van Oosten deden hun betoog na ernstige incidenten in hun gemeenten. In Ridderkerk raakte een 16-jarige scholier van het Gemini College ernstig gewond bij een steekpartij net buiten de school. Een 13-jarige schoolgenoot is de vermoedelijke dader. In Spijkenisse was het afgelopen weekeinde voor de tweede keer raak bij metrostation Heemraadlaan. Een 17-jarige jongen raakte gewond aan zijn gezicht en arm. Twee verdachten van 18 en 16 meldden zichzelf op het politiebureau. 

‘Hannesen’

,,We zijn het er allemaal over eens dat kinderen niet met messen moeten rondlopen’’, zegt Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD), die met PvdA-collega Attje Kuiken de vragen heeft ingediend. ,,Laten we het dan voor justitie en politie ook makkelijker maken om dit aan te pakken. Nu moet elke burgemeester zelf hannesen met de lokale regelgeving. Waarom moeten we het zo ingewikkeld maken? Er is wel landelijke wetgeving, maar daarin mag het ene mes wel en het andere niet. De vraag is wat een minderjarige überhaupt met een mes op zak moet.’’

Quote

De vraag is wat een minderjari­ge überhaupt met een mes op zak moet

Jeroen van Wijngaarden (VVD)

In onder meer Rotterdam, Schiedam en Capelle aan den IJssel mag niemand op straat een mes voorhanden hebben (ingepakt in een tas mogen messen wel), maar in tal van andere gemeenten geldt deze aangescherpte, lokale regel nog niet. Daartoe horen ook Ridderkerk en Nissewaard. Na de recente incidenten denken zij wel aan het invoeren van een messenverbod. 

Frontlinie

Van Wijngaarden en Kuiken roepen minister Grapperhaus in de Kamervragen ook op om met Attema en Van Oosten in gesprek te gaan. ,,Jongeren die met messen rondlopen, dat is een landelijk probleem. Burgemeesters staan in de frontlinie in hun strijd tegen steekpartijen onder jongeren. Als zij dit aankaarten, moeten we dat heel serieus nemen’’, aldus Van Wijngaarden. ,,Een verbod voor minderjarigen in sociale omgevingen als scholen en sportclubs helpt om eerder de politie in te schakelen. De politie kan dan ook meer doen.’’

De partijen willen verder dat Grapperhaus bekijkt of het nodig is de lijst met verboden wapens uit te breiden.

Burgemeester Foort van Oosten.
Volledig scherm
Burgemeester Foort van Oosten. © Arie Kievit

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam