Volledig scherm
Voor velen een schrikbeeld: windmolens op land.

Burgerinitiatief tegen windmolens op land

Actievoerders tegen de bouw van windmolens op land beginnen een burgerinitiatief tegen de energieplannen. Het inmiddels landelijk georganiseerde verzet wordt geleid door Barendrechter Kees Pieters, die eerder betrokken was bij het succesvolle protest tegen de opslag van CO2 in zijn woonplaats.

Pieters en de zijnen stellen dat windenergie op zee inmiddels goedkoper is dan windenergie op land. Daarom moeten de landelijke en regionale plannen worden aangepast. ,,Dat moet stoppen’’, stelt Pieters, de initiatiefnemer van het burgerinitiatief ‘Stop de bouw van windmolens op land’.

Agenda

Hij roept iedereen op het initiatief te ondertekenen op stoplandwind.nl en dat vervolgens te verspreiden naar zoveel mogelijk mensen. ,,Daarmee kunnen we de politiek bewegen om het beleid te wijzigen.’’ Er zijn 40.000 ondertekeningen nodig om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Pieters wijst erop dat de hele regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden worden volgezet met windmolens, van Rotterdam-IJsselmonde en -Charlois, Ridderkerk en Barendrecht, tot aan Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard.

,,Windturbines zo hoog als de Euromast. Windturbines, die overlast veroorzaken door laagfrequent geluid, slagschaduw en horizonvervuiling. Vele honderden van deze turbines moeten er nog verrijzen door heel Nederland, als het aan de regering ligt’’, somt Pieters op.

Omwonenden

Volgens de actievoerders is de bouw van windturbines op land niet economisch (want op zee goedkoper), niet duurzaam (op zee krijg je meer groene energie voor je geld) en overlastgevend voor de omwonenden.

Provinciale Staten van Zuid-Holland beslissen op 20 december over de regionale plannen. ,,Ieder kind in groep 8 van de basisschool begrijpt dat als windmolens op zee goedkoper zijn en mensen op land er last van hebben, je windmolens op zee moet plaatsen en niet op land. Daarvoor is geen hogere raketkunde nodig’’, zegt Pieters, die hoopt Provinciale Staten nog op andere gedachten te kunnen brengen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam