Volledig scherm
Heemraadsingel. © DIJKSTRA, ROEL

Buurt Mathenesserlaan hekelt kooplust van beleggers

Bewoners van de Heemraadssingel en Mathenesserlaan in Rotterdam komen in opstand tegen investeerders. Het ene na het andere herenhuis wordt opgekocht en dat baart de buurt zorgen.

Er is ‘veel onrust’, schrijft bewonersvereniging Boulevard op haar website. Door de stijgende huizenprijzen zijn de statige Heemraadssingel en Mathenesserlaan in trek bij investeerders. Zij knippen de enorme herenhuizen op in appartementen of kamers.

Buren van de opgekochte panden vrezen dat kleine, dure appartementen bewoners aantrekken die maar kort blijven en dus niks bijdragen aan de wijk. En ze vinden dat studenten zorgen voor overlast. De bewonersvereniging - met veel juristen en stedenbouwkundigen onder de leden - is bang dat het karakter van de wijk wordt aangetast.

Deze maand heeft de vereniging een werkstudent aangesteld om het probleem in kaart te brengen. Verder worden bezorgde buurtbewoners opgeroepen zich te melden.

‘Overbevolking’

De vereniging helpt actief mee door de klachten te inventariseren, gesprekken met de gemeente te voeren over ‘overbevolking’ en bezwaarprocedures te starten. Vrijdagochtend trof een investeerder die een kantoorpand aan de Mathenesserlaan wil opdelen in acht woningen, de boze buren bij een hoorzitting van de gemeente. Voor hetzelfde pand loopt een rechtszaak tegen de bouwvergunning.

De vereniging roept investeerders ook zelf op het matje. Afgelopen week kreeg de oprichter van de woongroep aan de Heemraadssingel nog te horen dat de buurt niet op hem en zijn zestien studenten zit te wachten.

Volgens WillemJan Droog, lid van de werkgroep ‘bestemmingen’ binnen de vereniging, krijgt ‘verhokking’ de overhand in de wijk. Ook baalt hij ervan dat niet alle investeerders eerlijk zijn over hun bedoelingen. ,,Het begint met list en bedrog en eindigt in overlast. In mijn directe omgeving zijn er vier studentenhuizen bij gekomen.”

Nico Haasbroek, die als Middellandman en schrijver van het gelijknamige boek bekendheid geniet in de wijk: ,,Verandering en geluid hoort erbij in een grote stad. Maar het is óók leuk als het karakter van een wijk behouden blijft. En daar moet de gemeente op toezien.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6780 stemmen