Volledig scherm
© Alex Mulder

Buurtapps leiden niet tot meer veiligheid, wel tot verbinding

Buurtveiligheidsapps leiden in Rotterdam nauwelijks tot veiligere buurten. Wel krijgen de deelnemers van de apps een groter gevoel van verbinding. Dit blijkt uit een onderzoek van het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid van Hogeschool Inholland. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Rotterdamse Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit en andere kennisinstituten. In het onderzoek komt naar voren dat de appgroepen, waarin buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen in de buurt, niet direct leiden tot een verbetering van de veiligheid, het veiligheidsgevoel of de leefbaarheid van de buurt. Toch vinden de deelnemers de apps wel zinvol. Het geeft ze meer zicht op wat er in de buurt speelt en een gevoel dat ze een steentje bijdragen. Ook verwachten ze een beter contact met de politie, de gemeente en elkaar. 

In Rotterdam zijn er honderden van dit soort buurtpreventiegroepen actief. De gemeente stimuleert de oprichting van deze groepen in de hoop de veiligheid, veiligheidsbeleving en de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. De onderzoekers analyseerden de chatgeschiedenis van een aantal groepen en spraken met beheerders, deelnemers en professionals. Zij vonden geen aanwijzingen dat digitale buurtpreventiegroepen inderdaad de zogenaamde ‘heterdaadkracht’ vergroten, criminaliteit verminderen of de veiligheid doen toenemen. In slechts een paar groepen kwam een effect op de veiligheidsbeleving of de leefbaarheid naar voren. 

Meerwaarde

Toch vinden de onderzoekers dat de buurtpreventiegroepen wel meerwaarde hebben. Een belangrijk resultaat voor gebruikers is dat ze beter weten wat er speelt in hun buurt. Een van de gebruikers gaf bijvoorbeeld aan dat hij voordat hij deelnam aan de buurtpreventiegroep nog nooit een wijkagent had gezien. ‘Nu weet ik tenminste wie het is en weet ik ook waar ik met welke melding terecht kan’, is in het onderzoek te lezen. 

De onderzoekers adviseren de Rotterdamse gemeente dan ook om niet te stoppen met het stimuleren van de buurtpreventiegroepen, maar wel de eigen verwachtingen tegen het licht te houden. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4869 stemmen