Volledig scherm
De gemeente gaat naastplaatsingen bij afvalcontainers aanpakken. © Arnoud Verhey

Cameratoezicht bij afvalcontainers om ‘naastplaatsers’ te betrappen

Sommige afvalcontainers in Rotterdam krijgen cameratoezicht. De gemeente is klaar met de grote hoeveelheid zooi die naast afvalbakken wordt gegooid. Met cameratoezicht op ‘hotspots’ hoopt wethouder Wijbenga (handhaving) bewoners op te voeden. 

‘Uit onderzoek blijkt dat door cameratoezicht bewoners hun gedrag aanpassen en het aantal naastplaatsingen significant afneemt’, schrijft hij aan de gemeenteraad over zijn plannen. ‘Zodra mensen het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden, vertonen ze eerder sociaal gewenst gedrag.’ Om duidelijk te maken dat afvalgooiers in de gaten worden gehouden, komt er een sticker op de containers of een bord waarop staat dat er cameratoezicht is.

Wijbenga heeft nog meer maatregelen op de rol staan om wijken schoner te krijgen. Vuilniszakken die naast een container geplaatst zijn, krijgen ook een sticker, om te laten zien dat de zak in onderzoek is. ‘Dit geeft een signaal af; voorbijgangers zien dat er wat mee gedaan wordt en dat werkt preventief’, stelt de wethouder. Ook gaan handhavers actiever op zoek naar de daders. ‘Handhavers zullen bij bewoners aanbellen om een bekentenis te ontlokken of om te vragen van wie bijvoorbeeld de koelkast afkomstig is.’

Daarnaast gaan ‘flying squads’ uitrukken om overtreders op heterdaad te betrappen en een boete uit te schrijven. Met bepaalde software kunnen de team gealarmeerd worden dat sprake is van een naastplaatsing.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5161 stemmen