Volledig scherm
Burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel op handelsmissie naar Jiashan in China. © Gemeente Capelle aan den IJssel

Capelle gaat op jacht naar Chinese bedrijven

De gemeente Capelle aan den IJssel gaat een economische partnerband aan met de Chinese stad Jiashan. De samenwerking moet de lokale economie een impuls geven en de leegstand op het bedrijventerrein Rivium oplossen.

Quote

We zijn nu een paar keer bij elkaar op bezoek geweest en hebben nu echt afspraken kunnen maken

Burgemeester Peter Oskam

In oktober komt een aantal Chinese bedrijven naar Capelle om te zien of ze zich op het Rivium willen vestigen. Burgemeester Peter Oskam is enthousiast over de samenwerking. Hij is net terug van een handelsmissie naar Jiashan.

,,We zijn nu een paar keer bij elkaar op bezoek geweest en hebben nu echt afspraken kunnen maken", zegt Oskam. ,,In China is het heel belangrijk dat je een relatie opbouwt. Dat wekt vertrouwen bij de bedrijven."

Als het aan de Chinese voorstad van Sjanghai ligt, gaat de samenwerking zelfs nog verder dan alleen op economisch gebied. ,,Zij willen graag van ons leren wat sport en zorg betreft", vertelt de burgemeester van Capelle. ,,Maar zover zijn wij nog niet. Op economisch gebied hebben we veel raakvlakken en kunnen we elkaar versterken."

Hoop

Quote

Veel van die bedrijven willen graag een kantoor in Europa

Burgemeester Peter Oskam

Zo is de hoop dat de Chinese en Nederlandse bedrijven elkaar opdrachten geven. En dat Chinese bedrijven kantoorpanden op het deels leegstaande Rivium vullen. Het bedrijventerrein in China, het Sino Dutch Businesspark, heeft veel weg van het Rivium. ,,Veel van die bedrijven willen graag een kantoor in Europa", vertelt Oskam. ,,In welk land dat is, maakt ze niet zoveel uit. Maar doordat wij die partnerband aangaan, is de stap naar Capelle snel gezet."

De voordelen? Capelle ligt dichtbij Rotterdam, dat een partnerstad is van Sjanghai. En de kantoorruimte is er goedkoper. Andersom kan Jiashan ook veel voor Capelle betekenen. Capelse bedrijven kunnen er opdrachten door in de wacht slepen.

Zijderoute

De eerste contacten zijn al gelegd. Zo is een Nederlands bedrijf ingeschakeld om mee te werken aan de zijderoute die China nieuw leven inblaast. Dit is een spoorverbinding tussen China en Europa.

De bedrijven die in oktober naar Nederland afreizen, komen uit de bouwsector, de ict, produceren huishoudelijke artikelen en houden zich bezig met duurzaamheid. Voor de zomer zal de gemeenteraad nog over de Chinese samenwerking beslissen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam