Volledig scherm
Burgemeester Koen verhuist toch naar Capelle aan den IJssel. © AD

Capelse burgemeester zwicht en verhuist alsnog

De Capelse burgemeester Frank Koen verhuist alsnog naar Capelle aan den IJssel. Hij is gezwicht onder de druk en breekt zijn 'toneelstukje' af.

Quote

Ik moet erop letten dat de wet wordt nageleefd en de wet eist van Frank Koen dat hij zich in Capelle vestigt.

Commissaris van de Koning Jaap Smit

'Weigerburgemeester' Frank Koen betrekt op korte termijn een woning in Capelle aan den IJssel. Die beslissing heeft hij genomen onder druk van de commissaris van de koning, Jaap Smit. Hij kan Koen binnenkort voordragen voor een tweede ambtstermijn.  

Toneelstukje
Koen overtreedt al vier jaar willens en wetens de wet, die voorschrijft  dat hij als burgemeester moet wonen in de stad waar hij benoemd is.  Koen woont bij zijn vrouw in Lexmond maar staat in Capelle ingeschreven op het adres van een ver familielid. 'Een toneelstukje', noemde hij dat in het AD.

Koen vond dat hij zo voldeed aan de wet, die volgens zijn eigen woorden niet te letterlijk moet worden genomen. Ook de fractievoorzitters - die de burgemeester moeten controleren - maakten geen probleem van de illegale woonconstructie. Zij wilden de burgemeester een financiële domper besparen, omdat hij een groot verlies vreesde bij de verkoop van zijn villa in Lexmond.  

Koens interpretatie van de wet bleek onjuist. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreepte in publicaties in het AD dat de gemeentewet voorschrijft dat de burgemeester zijn werkelijke woonplaats heeft in de gemeente waar hij burgemeester is, en dat Frank Koen dus moet verhuizen.  

Gedoogconstructie
Hoewel commissaris van de Koning Jaap Smit al jaren afwist van de gedoogconstructie, kon hij niks anders meer dan Koen op het matje roepen. ,,Ik moet erop letten dat de wet wordt nageleefd en de wet eist van Frank Koen dat hij zich in Capelle vestigt. Het is niet anders, hij moet verhuizen," zei hij. 

Dit jaar loopt de eerste termijn van Koen af. Wil hij aanmerking voor een tweede termijn, zal hij nú moeten verhuizen. Dus dat doet hij. Hij neemt een Capels optrekje, dat hij zelf gaat betalen. Hij houdt zijn villa in Lexmond aan, maar belooft voortaan regelmatig in Capelle te verblijven. Eerder besloot de burgervader anders. Hij verkwistte 25.000 euro gemeenschapsgeld door maar vier nachten te slapen in een appartement dat voor hem werd betaald.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam