Volledig scherm
Bloemen voor de redders - Giancarlo links en Lorenzo rechts - en mooie woorden van wethouder Ans Hartnagel. © Frank de Roo

Capelse 'helden': 'Als dit nog eens gebeurt, doen we het zó weer'

Ze zijn de helden van de buurt. Lorenzo Sintjacoba (26), Giancarlo Rosini (25) en Andy Paulo (55) redden eind juli het leven van een vrouw die van een balkon dreigde te springen. Dat gebeurde nadat ze in een flat aan de Wingerd in Capelle brand had veroorzaakt. Gisteravond werden ze in het zonnetje gezet.

Nu kunnen ze weer lachen. Twee weken geleden stelden Lorenzo, Giancarlo en Andy hun leven in de waagschaal. ,,Giancarlo en ik kwamen net de supermarkt uit toen we ineens geschreeuw hoorden. We renden er meteen heen en zagen een vrouw aan het balkon hangen", beschrijft Lorenzo de situatie van twee weken geleden.

Lorenzo en Giancarlo bedachten zich geen moment en snelden naar boven. Daarbij kregen ze bijval van buurtbewoner Andy. Lorenzo trapte de deur in: ,,Ik heb die vrouw van het balkon getrokken, maar van haar man en kinderen was geen spoor. Die bleken er ook niet te zijn."

Lorenzo, Giancarlo en Andy dachten geen seconde na. ,,Het was actie-reactie. Je moet denken aan de mensenlevens", gaat Lorenzo verder. Ik zag iedereen maar laks met hun telefoontjes filmen, maar je moet op zo'n moment actie ondernemen. Ik heb kinderen en in mijn eigen huis kan ook brand uitbreken. Ik reken erop dat mijn buren dan hetzelfde doen."

Positief

De 24-jarige vrouw die ze hadden gered, werd verdacht van het veroorzaken van de brand na een ruzie met haar vriend. Zij zit ondertussen niet meer vast. ,,Ik heb haar zo vaak in de wijk gezien. Mijn broer kende haar goed en ze was altijd een positief persoon. Ik snap niet dat het zover is gekomen", zegt Lorenzo.

De dappere mannen zijn nu de helden van de wijk. In wijkrestaurant Schenkel werden ze gisteravond namens de gemeente in het zonnetje gezet door wethouder Ans Hartnagel. ,,En dat terwijl we altijd als rotte appels in de buurt worden bestempeld", grijnst Giancarlo. ,,Als dit nog een keer gebeurt, doen we het zó weer."

Andy Paulo is vrachtwagenchauffeur en was gisteravond aan het werk. Namens hem ontving zoon Pablo (24) de bloemen en een waardebon. Hij is maar wat trots op zijn ouweheer. ,,Mijn vader heeft geprobeerd de buurvrouw te kalmeren toen ze wilde springen. Hij is toen met die twee andere jongens meegegaan. Ik ken mijn vader langer dan vandaag en ik sta hier niet versteld van. Hij wil altijd iedereen helpen en staat voor iedereen open."