Volledig scherm
Andrei Vreeling. © AD

CDA-bestuurder stapt op na anti-homo-uitlatingen

Het 21-jarige Hellevoetse CDA-bestuurslid Andrei Vreeling is gisteren opgestapt, vlak nadat hij anti-homo-uitlatingen op Facebook had gedaan. Hij schreef onder meer: 'Homoseksualiteit hoort niet in de kerk thuis' en 'Homoseksualiteit is een zonde, net als stelen en moorden, maar voor elke zonde is vergiffenis mogelijk'.


'Dat is niet de CDA-cultuur,' zegt de geschrokken voorzitter Hans Meerman van het Hellevoetse CDA. Zijn vrouw, fractievoorzitter Cilia Meerman, noemt de uitlatingen 'vreselijk'. Het duo wilde gisteren een stevig gesprek met Vreeling, maar die had zich toen al teruggetrokken als bestuurslid én steunfractielid. Hij zegt op persoonlijke titel te hebben geschreven en neemt ook niets van zijn uitlatingen terug. Wel heeft hij het CDA laten weten dat zijn opvattingen niet stroken met die van de partij. 'Een heel juiste constatering,' zegt Hans Meerman.

'Stille tocht'
Er was binnen de partij al boosheid dat Vreeling onlangs een 'stille tocht' op touw wilde zetten voor de opgedoekte jongerenraad. 'Dat is ongepast en niet des CDA's. Zoiets doe je bij ernstige zaken, niet bij het stoppen van een jongerenraad,' zegt de partijvoorzitter.

Vreeling werd vorig jaar door het stadsbestuur uit de jongerenraad gegooid. Dat voelde zich beledigd nadat hij een foto van drie ezels op Twitter zette en erbij meldde dat dit burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis waren.

Het jaar ervoor pakte de politie hem op omdat hij een kwetsende tekst had getwitterd na de zelfmoord van een 13-jarig meisje. Vreeling schreef: 'Even mijn bangalijst bijwerken. Er viel iemand af.' Op zo'n lijst staan meisjes met wie je makkelijk seks kunt hebben.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam