Volledig scherm
In Delft rustte City AED onlangs de eerste laadpaal uit met een defibrillator. © Fred Leeflang

CDA: 'Rust laadpalen uit met defibrillators'

Het Rotterdamse CDA pleit voor het uitrusten van laadpalen met defibrillators. ,,Op deze manier kunnen we met laadpalen ook mensenlevens redden.''

Het idee is afkomstig van City AED die onlangs de eerste laadpaal in Delft heeft uitgerust met een defibrillator. Deze proef werd beschreven in Trouw. Het Rotterdamse CDA is enthousiast over het concept en heeft deze week schriftelijke vragen aan het stadsbestuur gesteld over het uitrusten van Rotterdamse laadpalen met defibrillators. ,,Op deze manier kunnen we met de laadpalen die nu het milieu een dienst bewijzen ook mensenlevens gaan redden’’, schrijft raadslid René Segers.

Voordelen van het uitrusten van laadpalen voor elektrische auto’s met een defibrillator, is dat de paal altijd toegankelijk is. Nu hangen AED’s vaak in kantoren en gebouwen die niet altijd geopend zijn. Daarnaast heeft de laadpaal altijd stroom.

Het CDA wil weten hoeveel laadpalen de komende tijd worden geplaatst in de Maasstad en of deze voortaan standaard voorzien kunnen worden van defibrillators. ,,Het is een efficiënte manier om de verspreiding van AED’s over de stad te bespoedigen’’, schrijft de CDA’er.

Marcel Mattijssen, oprichter van City AED ontwikkelde het concept van de AED-laadpaal. ,,Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een parkeermeter uit te rusten met een defibrillator’’, zegt hij.

Een dekkend AED-netwerk in Rotterdam kost ongeveer 60 cent per inwoner, per jaar, schat Mattijssen. ,,Maar volgens cijfers van de Hartstichting, wordt met zo’n netwerk het leven van 94 Rotterdammers per jaar gered.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam