Volledig scherm
CDA-fractievoorzitter Christine Eskes. © CDA Rotterdam

CDA sluit samenwerken met PVV bij voorbaat uit

Het CDA in Rotterdam ziet ‘geen basis’ om samen te werken met de PVV. Dat zegt fractievoorzitter en nummer 2 van de CDA-lijst Christine Eskes. Voor de PVV lijkt de kans op deelname aan het stadsbestuur hiermee bij voorbaat al verkeken. Alleen VVD en Leefbaar Rotterdam gooien de deur niet dicht.

Of coalitiepartij CDA brood ziet in een toekomstig stadsbestuur met Leefbaar Rotterdam en de PVV? Deze optie werd dit weekend leven ingeblazen door CDA-partijleider Sybrand Buma, die op tv bij Jinek ‘niet uitsloot’ dat lokale afdelingen gaan samenwerken met de PVV.

In Rotterdam ziet CDA-fractievoorzitter Christine Eskes dat niet gebeuren, zegt zij desgevraagd. ,,Het is twee maanden voor de verkiezingen, maar we hebben de Rotterdamse PVV-lijsttrekker nog niet één keer gehoord. Ook is er nog geen partijprogramma. Dat is geen basis om eens fijn mee samen te werken.’’

Quote

We hebben de Rotterdam­se PVV-lijsttrek­ker nog niet één keer gehoord

Christine Eskes

Onbekende

De gemeenteraadsverkiezingen zijn 21 maart. Voor het eerst doet de PVV mee, met de onbekende Maurice Meeuwissen als lijsttrekker. Het is onduidelijk wanneer het verkiezingsprogramma van de Rotterdamse PVV wordt gepresenteerd.

CDA’er Eskes hoort tot dusver vooral ‘veel geschreeuw van Wilders zelf’. ,,Hij zegt: moskeeën dicht en Aboutaleb weg. Is dat het Rotterdamse programma? Dat is voor ons niet bespreekbaar.’’ CDA-lijsttrekker Sven de Langen onderschrijft dit standpunt. ,,Wij willen geen gedonder in de stad. Samenwerking met de PVV is uitgesloten.’’

Wedstrijd

Daarmee vervalt voor de PVV een strategische partner rechts van het midden. Enkel Leefbaar Rotterdam en de VVD sluiten samenwerking niet bij voorbaat uit. Al is VVD-lijsttrekker Vincent Karremans wel kritisch.

,,Ik sta open in de wedstrijd en sluit niemand uit. Maar de kans lijkt mij echt heel klein dat de PVV in het stadsbestuur komt.’’ Eerder heeft D66-lijsttrekker Saïd Kasmi gezegd ‘alle partijen een handreiking te doen, behalve de PVV’.

Samenwerking met andere linkse partijen wordt onrealistisch geacht. PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann: ,,Uitsluiten doen we niet. Maar om samen te werken met de PVV zouden ze al hun standpunten moeten wijzigen. Dat gaat niet gebeuren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5067 stemmen