Volledig scherm
De schoolbanken moeten volgens het CDA gevuld worden met 30-plussers. © ANP

CDA wil 30-plusser in de schoolbanken

Rotterdam moet als eerste stad in Nederland een 'mbo-school voor volwassenen' krijgen. Dat vindt het CDA, dat jaarlijks 1500 opleidingen voor dertigplussers wil betalen uit de gemeentepot.

Volledig scherm
Sven de Langen. © Gemeente Rotterdam

,,Tijdens mijn werkbezoeken als onderwijswethouder heb ik gezien dat volwassenen in het mbo eerder uitzondering dan regel zijn", zegt Sven de Langen, die op dit moment volop campagne voert als fractievoorzitter van het CDA in Rotterdam. Hier wil hij verandering in brengen, om zo in te spelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en daarmee werkeloosheid te bestrijden. ,,We moeten die dertigplussers in het klaslokaal normáál maken, én financierbaar."

Het CDA wil dat het stadsbestuur vanaf 2019 3 miljoen euro per jaar vrijmaakt, waarmee jaarlijks 1500 dertigplussers zichzelf kunnen bijscholen of omscholen naar een beroep waar vraag naar is. ,,Op die leeftijd heb je meestal een opleiding gedaan, in dat veld gewerkt en kun je gaan denken aan een overstap. Maar niet veel mensen doen dat, omdat ze de opleiding niet kunnen betalen. Vooral niet als ze er een baan voor moeten opzeggen en tijdens het leren niks verdienen." 

Ambitie

De Langen haakt met zijn plan in op een landelijk bestuursakkoord waarin het ministerie van Onderwijs en de MBO-raad de ambitie uitspreken om meer volwassenen naar het mbo te trekken door middel van een aantrekkelijk en flexibel aanbod. ,,Rotterdam moet de eerste Nederlandse stad worden met een mbo voor volwassenen. Dat is logisch, gezien onze bevolkingsopbouw."

Een woordvoerder van Albeda, waar 1.200 van de 19.000 studenten 30-plus zijn, zegt het plan niet inhoudelijk te kennen. ,,Maar we zijn blij met elke stimulans voor het mbo."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam