Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf geëist voor seks met jonge meisjes

Voor veelvuldige seks met twee meisjes van 13 en 14 jaar is tegen een 20-jarige jongeman uit Poortugaal 2,5 jaar celstraf geëist. Ook zou hij in totaal 12.000 euro smartengeld moeten betalen aan de meisjes.

De contacten met de meisjes uit Numansdorp en Barendrecht kwamen tot stand via de sociale media. Met een 13-jarige uit Numansdorp werd binnen een week een afspraak gemaakt en in een parkje bij het busstation in Heinenoord kwam het die eerste keer meteen tot seksuele handelingen. Het meisje reisde daarna regelmatig naar het woonadres van de verdachte, waar ze seks hadden. Vaak werd dat gefilmd door de jongeman. Toen het meisje te kennen gaf dat ze de relatie wilde beëindigen, dreigde de jongen die toen 18 jaar was de foto’s en filmpjes aan haar ouders en haar vriendinnen te sturen. 

Ook dwong de verdachte zijn vriendin ertoe om een keer seks te hebben met een vriend van hem. Daarbij zei hij wel tegen het meisje dat ze tegen de vriend moest zeggen dat ze 17 was. ,,U wist dus kennelijk dat het strafbaar is om seks te hebben met een meisje van 13'', stelde de rechter. ,,Nou, ik dacht dat het misschien sociaal onwenselijk was voor mijn vriend'', was het antwoord.

De officier van justitie stelde: ,,Dit is een voorbeeld hoe de sociale media kunnen ontaarden in asociale media.''

Machteloos

Het meisje uit Barendrecht en de beide moeders van de meisjes legden korte verklaringen af waaruit bleek wat de gevolgen zijn van de vroege en soms gedwongen seks. Een van de meisjes heeft een eetstoornis en de andere moet een schooljaar overdoen. Het meisje uit Barendrecht vertelde: ,,Ik voelde me machteloos. Hij was vaak boos op me als ik niet wilde.'' Haar moeder tegen de verdachte: ,,Hoe ziek ben je als je dit blijkbaar normaal vindt.''

Quote

Hoe ziek ben je als je dit blijkbaar normaal vindt

Moeder slachtoffer

Naast de geëiste 2,5 jaar cel en de betaling van smartengeld vroeg de officier van justitie een jaar voorwaardelijke celstraf met als voorwaarde dat de verdachte zich laat begeleiden en zo nodig laat behandelen. De jongeman zei dat hij daaraan wil meewerken, waarna hij nogmaals zijn excuses aanbood. Zijn raadsvrouw voerde aan dat de sociale normen van de jeugd niet gelijk zijn aan die van oudere mensen. De rechtbank doet uitspraak op 26 juli.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam