Chauffeur (43) van container vol vluchtelingen aangehouden

VIDEOAchttien migranten zijn vanavond uit een container bevrijd bij een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Ze hadden een noodnummer gedraaid en de politie spoorde ze op door zendmasten uit te peilen. De chauffeur van de container is aangehouden.

De achttien, zestien jonge mannen en twee jonge vrouwen, stapten allemaal redelijk gezond uit de koelcontainer. Een man was er slechter aan toe, maar aanspreekbaar. Hij hyperventileerde bij z’n bevrijding. Hij is de enige die op een brancard is vervoerd. De rest is na een eerste check in een nabijgelegen douanegebouw met een RET-bus voor controle naar verschillende ziekenhuizen in de Rotterdamse regio gebracht. De achttien zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Het is niet duidelijk waar zij vandaan kwamen. Ze hebben een Afrikaans uiterlijk.

Hoody

Het zijn allemaal om en nabij twintigers. In de bus kon er bij sommigen een lachje af. Anderen zaten diep verstopt in hun hoody. Twee hadden folie om tegen de kou. De chauffeur van de vrachtwagen die de container vervoerde is aangehouden. Het gaat om een 43-jarige man uit Roemenië. De vrachtwagen met oplegger is meegenomen voor onderzoek. De truck was het terrein van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) in de Waalhaven opgereden. RST is een bedrijf dat containers overslaat voor kleinere vrachtschepen, die meestal varen naar Europese bestemmingen. Vaak naar Groot-Brittannië.

RST is geen terminal waar vaker zogeheten inklimmers zijn betrapt. Het overgrote deel van de vreemdelingen dat via de Rotterdamse haven reist, probeert bij Hoek van Holland aan boord van de ferry’s naar Engeland te komen.

Noodnummer

De achttien in de container hebben een noodnummer gedraaid. 112 wordt internationaal vaker gebruikt, sommige mobieltjes schakelen automatisch naar het plaatselijke nummer. Hoe het contact is verlopen, konden hulpdiensten nog niet zeggen. Zij sloegen groot alarm en trommelden een elftal ambulances op, omdat zij vreesden dat de verstekelingen in slechte toestand waren. Vermoedelijk heeft de zoektocht enkele uren geduurd. Onduidelijk is nog hoe lang de migranten al in de container zaten. De politie wil niet zeggen wat verder in de koelcontainer zat. Koelcontainers worden gebruikt bij het transport van verse waar.

Volledig scherm
Een van de vluchtelingen werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. © MediaTV
Volledig scherm
De vluchtelingen worden meegenomen. © MediaTV
Volledig scherm
In de container zitten zeker tien mensen. © MediaTV
Volledig scherm
Er zijn veel hulpdiensten ter plaatse. © MediaTV
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Ambulances rijden het terrein op. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (40%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (21%)
5910 stemmen