Chauffeur container vol migranten weer op vrije voeten

De chauffeur die de container vervoerde waarin vrijdag in de Rotterdamse Waalhaven achttien migranten zijn gevonden, is weer op vrije voeten. Volgens de politie wist de 43-jarige Roemeen niet dat hij verstekelingen vervoerde.

De achttien zeggen uit Eritrea te komen. Twaalf zijn er overgebracht naar een opvanglocatie in Ter Apel om asielprocedure daar verder af te wachten. Vier verstekelingen gaan naar Duitsland en Zwitserland, omdat ze daar eerder asiel hebben aangevraagd. Twee personen wilden geen asiel aanvragen en zijn heengezonden. Dat betekent dat zij op straat staan.

Chocolade

De migranten, zestien mannen en twee vrouwen,  zijn allemaal twintigers. Zij zaten in een koelcontainer vol chocolade. De container was afkomstig uit België.

Vermoedelijk omdat een van hen onwel werd, belden ze met het noodnummer 112. Door zendmasten uit te peilen kon de politie ze lokaliseren op het terrein van containeroverslag Rotterdam Shortsea Terminals (RST) en bevrijden. Aangezien onduidelijk was hoe de migranten er aan toe zouden zijn, waren hulpdiensten massaal uitgerukt. Een man hyperventileerde bij z’n bevrijding. Hij werd na zijn bevrijding per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het was voor het eerst dat bij RST inklimmers zijn betrapt. Bij het bedrijf komen wel veel schepen die varen op Engeland.  De chauffeur werd kort na de ontdekking van de migranten aangehouden. De politie gaat verder met het onderzoek.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Een migrant moest worden opgenomen in het ziekenhuis. © MediaTV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam