Volledig scherm
© ANP

Chemiebedrijf AkzoNobel moet ton boete betalen

Chemiebedrijf AkzoNobel moet een boete van 100.000 euro betalen vanwege meerdere milieu-incidenten in de Rotterdamse haven.

De officier van justitie had een geldstraf van 450.000 euro geëist. De aanklager noemde de fabriek in het Botlekgebied tijdens de rechtszaak twee weken geleden ‘een veelpleger’ en ‘een draaideurcrimineel’. Hoewel de rechtbank AkzoNobel schuldig acht aan de ongelukken pakt de straf lager uit, omdat deze minder zwaar tilt aan de overtredingen. Dat blijkt uit de uitspraak die vandaag is gedaan. Daarnaast weegt mee dat de ongelukken van enkele jaren geleden dateren.

Het gaat, onder meer, om de ontsnapping van chloorgas bij werkzaamheden aan leidingen in april 2013 en de lekkage van zoutzuur in januari 2015. Bij het eerste ongeval moesten twee mensen onwel naar het ziekenhuis. Bij het tweede raakten vier werknemers gewond omdat ze de bijtende stof over zich heen kregen. Eentje moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De vier droegen geen beschermende kleding. Bedrijven rond de fabriek aan de Welplaatweg moesten worden ontruimd vanwege de ontsnapte zoutzuurdamp.

AkzoNobel zegt maatregelen te hebben genomen naar aanleiding van de incidenten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam