Volledig scherm
PREMIUM
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (r) bezocht vorige maand met de Chinese president Xi Jinping (l) de haven van Piraeus © EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

‘China pompt miljarden in Zuid-Europa om Rotterdamse haven klein te krijgen’

China investeert in Zuid-Europese havens om de positie van Rotterdam te verzwakken. Volgens hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden Rob de Wijk vindt de Aziatische grootmacht dit zelfs belangrijker dan economisch gewin.

China pompt miljarden in de havens van Piraeus in Griekenland, Triëst en Genua in Italië en het Sloveense Koper, waardoor die meer grote containerschepen uit Azië kunnen afhandelen. ,,In China maken zij er geen geheim van dat dit ten koste moet gaan van de havens hier’’, zei De Wijk woensdag in Rotterdam tijdens een Havendebat over de opkomst van China. 

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam