Chinees architectenbureau maakt spectaculair uitkijkpunt voor Fenixloods II
Fenixloods II op Katendrecht krijgt een spectaculair uitkijkpunt over de Nieuwe Maas en Rotterdam. Het gerenommeerde Chinese bureau MAD architects ontwierp het.
,,Heel bijzonder”, zegt Wim Pijbes, de directeur van de stichting Droom en Daad die de Fenixloods wil verbouwen tot Landverhuizersmuseum. ,,Het is de eerste keer dat een Chinees architectenbureau een cultureel publiek gebouw in Europa maakt.” MAD architects is bekend om spectaculaire moderne architectuur en van gebouwen gevormd van vloeiende lijnen. In Canada bouwde MAD gedraaide wolkenkrabbers, in Harbin een spectaculair operagebouw en in Los Angeles komt een op een ruimteschip lijkend museum voor de kunstcollectie van Star-wars-regisseur George Lucas.
Het lijkt op de plaatjes alsof er een glijbaan van het dak van de loods naar beneden cirkelt, maar glijden lukt niet: het is deels een trap en deels een helling. Via die trap kunnen bezoekers naar het uitzichtpunt op 25 meter hoogte, bovenop het dak van de loods. ,,Vanaf dat punt heb je 360 graden uitzicht over de stad en over de rivier”, zegt Pijbes. Voor wie de helling te pittig is, komt er ook een lift naar het uitkijkpunt.
Een deel van de Fenixloods wordt opengewerkt, zodat mensen via het gebouw van de kade naar het Deliplein kunnen wandelen. Een reuzenmeeuw zit straks op de hoek van de gerestaureerde loods. En dat is geen toeval. Pijbes: ,,Meeuwen vliegen het langst met je mee als je het continent verlaat en zijn ook de eerste vogels die je ziet als je vanaf zee ergens aankomt.”
De loods zelf wordt gerestaureerd door Polderman, een Rotterdams bureau dat gespecialiseerd is in het opknappen van monumenten. ,,Het wordt weer zoals de Fenixloods ooit was”, zegt Pijbes. ,,Het is echt een hele mooie loods, maar hij is nu in slechte staat. Je kunt straks weer zien dat het gebouw een geschiedenis heeft.”
China
De stichting Droom en Daad, de liefdadigheidsorganisatie die in Rotterdam culturele projecten ondersteunt met miljoenen euro’s, heeft bewust MAD Architects benaderd voor de klus. Niet alleen omdat het bureau naam maakt vanwege de innovatieve en spectaculaire ontwerpen, maar ook omdat het uit China komt.
,,Katendrecht was één van de oudste Chinatowns van Europa”, zegt Pijbes. ,,En op Katendrecht was het eerste Chinese restaurant van Nederland gevestigd.” De Chinese bewoners kwamen er niet zomaar: ze zijn naar Rotterdam gehaald door de Rotterdamse Lloyd, tijdens een grote havenstaking in 1911. Toen het werk in de haven compleet stil kwam te liggen en de handel stokte, werden Chinese arbeiders ingezet. Ze bleven en gingen op Katendrecht wonen, het schiereiland dat net was ontstaan na het uitgraven van de Maas- en de Rijnhaven. Voor het uitgraven van de havens was Katendrecht een dorp.
Fenixloods II is het broertje van Fenixloods I, die op dit moment wordt verbouwd tot appartementen. Droom en Daad krijgt begin 2020 de beschikking over de Fenixloods. Op de eerste verdieping komt een tentoonstelling over Landverhuizers, Europeanen die in de vorige eeuw massaal vanuit Rotterdam naar Amerika vertrokken. ,,We hebben twee jaar voor de verbouwing uitgetrokken”, zegt Pijbes. ,,In 2023 willen we open.”
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Rinus werkte zijn hele leven lang: ‘Strooi mijn as na mijn dood maar uit bij de zaak’
Thuiszitten was niets voor Rinus Houtman (85). Na zijn pensioen ging de Capellenaar aan de slag bij ict-bedrijf CGI. Van lampen ophangen tot een luisterend oor: ‘ome’ of opa Rinus was er voor iedereen. Tot zijn dood op 28 januari bleef hij in dienst als huismeester. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Jongen trekt mes bij ruzie voor het schoolplein van Emmauscollege in Rotterdam
Vlak voor het schoolplein van het Emmauscollege in Rotterdam escaleerde dinsdag een ruzie nadat een jongen zijn mes tevoorschijn haalde en hiermee heftig begon te zwaaien. Dat is te zien op beelden die op sociale media rondgaan. Niemand raakte gewond. -
PREMIUM
Zwaar vrachtverkeer en snelheidsduivels verontrusten dijkbewoner Hans: ‘Het is echt niet te geloven’
Als mondige Rotterdammer - recht voor zijn raap en type niet lullen maar poetsen - verbaast Hans den Aantrekker zich als ‘buitenstaander’ regelmatig in de Hoeksche Waard. Sinds zijn verhuizing naar Zuid-Beijerland bijvoorbeeld ervaart hij het verkeersprobleem (‘te zwaar, te breed, te hard’) op smalle dijkjes aan den lijve. ‘Hadden we hier burgemeester Aboutaleb maar…’ -
PREMIUM
Hannie Mans zet het levenswerk van haar zus voort met haar tweedehands servieswinkel
Nadat haar zus gestopt was met de winkel in Amsterdam, bracht Hannie Mans (65) hem naar Rotterdam. Het Derde Servies nu al elf jaar aan de Nieuwe Binnenweg. ,,Je hebt dit soort gekke, leuke winkeltjes nodig in een stad zoals deze.”
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Langere afsluiting Hoofdweg zorgt voor verkeersinfarct
Het zou één week gaan duren, maar het worden er veel meer. De afsluiting van de Hoofdweg in Rotterdam, ter hoogte van het A16-viaduct vlak voor het Terbregseplein, duurt veel langer dan gepland. Ondertussen voltrekt zich een verkeersinfarct in de wijken ernaast. -
22
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam