Ontwerpschets Fenixloods II, Rotterdam 2018
Volledig scherm
Ontwerpschets Fenixloods II, Rotterdam 2018 © MAD Architects

Chinees architectenbureau maakt spectaculair uitkijkpunt voor Fenixloods II

Fenixloods II op Katendrecht krijgt een spectaculair uitkijkpunt over de Nieuwe Maas en Rotterdam. Het gerenommeerde Chinese bureau MAD architects ontwierp het.

,,Heel bijzonder”, zegt Wim Pijbes, de directeur van de stichting Droom en Daad die de Fenixloods wil verbouwen tot Landverhuizersmuseum. ,,Het is de eerste keer dat een Chinees architectenbureau een cultureel publiek gebouw in Europa maakt.” MAD architects is bekend om spectaculaire moderne architectuur en van gebouwen gevormd van vloeiende lijnen. In Canada bouwde MAD gedraaide wolkenkrabbers, in Harbin een spectaculair operagebouw en in Los Angeles komt een op een ruimteschip lijkend museum voor de kunstcollectie van Star-wars-regisseur George Lucas.

Het lijkt op de plaatjes alsof er een glijbaan van het dak van de loods naar beneden cirkelt, maar glijden lukt niet: het is deels een trap en deels een helling. Via die trap kunnen bezoekers naar het uitzichtpunt op 25 meter hoogte, bovenop het dak van de loods. ,,Vanaf dat punt heb je 360 graden uitzicht over de stad en over de rivier”, zegt Pijbes. Voor wie de helling te pittig is, komt er ook een lift naar het uitkijkpunt.

Een deel van de Fenixloods wordt opengewerkt, zodat mensen via het gebouw van de kade naar het Deliplein kunnen wandelen. Een reuzenmeeuw zit straks op de hoek van de gerestaureerde loods. En dat is geen toeval. Pijbes: ,,Meeuwen vliegen het langst met je mee als je het continent verlaat en zijn ook de eerste vogels die je ziet als je vanaf zee ergens aankomt.”

De loods zelf wordt gerestaureerd door Polderman, een Rotterdams bureau dat gespecialiseerd is in het opknappen van monumenten. ,,Het wordt weer zoals de Fenixloods ooit was”, zegt Pijbes. ,,Het is echt een hele mooie loods, maar hij is nu in slechte staat. Je kunt straks weer zien dat het gebouw een geschiedenis heeft.”

China

Ontwerpschets Fenixloods II Lobby, Rotterdam 2018
Volledig scherm
Ontwerpschets Fenixloods II Lobby, Rotterdam 2018 © MAD Architects

De stichting Droom en Daad, de liefdadigheidsorganisatie die in Rotterdam culturele projecten ondersteunt met miljoenen euro’s, heeft bewust MAD Architects benaderd voor de klus. Niet alleen omdat het bureau naam maakt vanwege de innovatieve en spectaculaire ontwerpen, maar ook omdat het uit China komt.

,,Katendrecht was één van de oudste Chinatowns van Europa”, zegt Pijbes. ,,En op Katendrecht was het eerste Chinese restaurant van Nederland gevestigd.” De Chinese bewoners kwamen er niet zomaar: ze zijn naar Rotterdam gehaald door de Rotterdamse Lloyd, tijdens een grote havenstaking in 1911. Toen het werk in de haven compleet stil kwam te liggen en de handel stokte, werden Chinese arbeiders ingezet. Ze bleven en gingen op Katendrecht wonen, het schiereiland dat net was ontstaan na het uitgraven van de Maas- en de Rijnhaven. Voor het uitgraven van de havens was Katendrecht een dorp.

Fenixloods II is het broertje van Fenixloods I, die op dit moment wordt verbouwd tot appartementen. Droom en Daad krijgt begin 2020 de beschikking over de Fenixloods. Op de eerste verdieping komt een tentoonstelling over Landverhuizers, Europeanen die in de vorige eeuw massaal vanuit Rotterdam naar Amerika vertrokken. ,,We hebben twee jaar voor de verbouwing uitgetrokken”, zegt Pijbes. ,,In 2023 willen we open.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam