Volledig scherm
Bewoners van de Tweebosbuurt demonstreerden begin deze maand tijdens een feestje voor oude inwoners van de Afrikaanderwijk tegen de voorgenomen sloop van hun woningen. © AD

Coalitie schiet plan voor peiling inwoners Tweebosbuurt af

De bewoners van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid moeten inspraak krijgen in de voorgenomen sloop- en nieuwbouwplannen voor hun wijk. Dat wil een groot deel van de oppositie van de Rotterdamse gemeenteraad, om te beginnen met een zogenoemde digitale meningspeiling. Maar de partijen kregen vandaag in de gemeenteraad nul op rekest.

,,De wethouder vertelde dat een groot deel van de bewoners achter de plannen staat. Dat vind ik heel gek: als ik in de Tweebosbuurt ben, dan hoor ik juist dat mensen hun huis niet uit willen’’, zei Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle. ,,De bewoners hebben niets te zeggen gehad, laten we in ieder geval kijken wat het sentiment in de buurt is’’, vulde Taylan Cicek van de SP aan.

De motie voor het verzoek van een digitale meningspeiling kreeg ook steun van Partij voor de Dieren, 50 Plus en Nida.

Maar de coalitiepartijen wilden er niet aan, ondanks het feit dat het middel zelfs in het coalitieakkoord wordt vermeld als middel om bewoners te betrekken bij besluitvorming. Volgens D66-raadslid Robin de Roon wekt zo’n volkspeiling in dit geval ‘de verkeerde verwachtingen’. ,,Je stuurt de mensen met een kluitje in het riet, want deze ontwikkeling in de Tweebosbuurt is al lang in gang gezet. De raad geeft ingestemd met de Woonvisie en daar zijn deze plannen het gevolg van’’, aldus De Roon.

In de Tweebosbuurt, onderdeel van de Afrikaanderwijk, moeten volgens de plannen zeshonderd goedkope woningen tegen de vlakte gaan. Daar komen vooral duurdere exemplaren voor terug. De gemeenteraad heeft nog geen definitief besluit genomen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

Volledig scherm
Tweebosbuurt nieuwe situatie. © Gemeente Rotterdam
Volledig scherm
Tweebosbuurt huidige situatie. © Gemeente Rotterdam

In samenwerking met indebuurt Rotterdam