Volledig scherm
Filerijden op de 's Gravendijkwal. Veel auto's en busjes die op de doorgaande wegen rijden, hoeven helemaal niet in de stad te zijn, maar wordt daar doorheen geleid door navigatie-apparatuur. © Hollandse Hoogte / David Rozing

Coalitiepartijen staan achter 30 kilometer in de binnenstad

Een maximum snelheid van 30 kilometer in de stad. Veel automobilisten moeten er niet aan denken, maar de kans is groot dat de maatregel toch wordt ingevoerd. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad lijkt met het voorstel van verkeerswethouder Judith Bokhoven te gaan instemmen.

Het gemeentebestuur wil met de lagere maximum snelheid verkeer stimuleren om eerder voor de ring te kiezen. Veel auto's en busjes die op de doorgaande wegen rijden, hoeven helemaal niet in de stad te zijn, maar wordt daar doorheen geleid door navigatie-apparatuur. Als die route langzamer wordt door een verplichte lage snelheid, verwijst de TomTom vanzelf naar de snelweg, is de gedachte.

De coalitiepartijen staan achter het plan. ,,Wij zijn positief over het 30-kilometervoorstel. Op die manier wordt verkeer geweerd dat niet in de stad hoeft te zijn", zegt Chantal Zeegers van D66. ,,Het is een simpele ingreep die de bereikbaarheid vergroot", stelt Dennis Tak van de PvdA.

Erasmusbrug

Wat de VVD betreft hoeft niet de hele binnenstad een 30-kilometerzone te worden. ,,Maar het reduceren van de snelheid in kleine gebiedjes, zoals op de Erasmusbrug, spreekt ons wel aan", zegt raadslid Dieke van Groningen.

Denk en Leefbaar Rotterdam zijn tegen de invoering van 30 kilometer in de stad. Robert Simons (Leefbaar) noemt het een onzinnige maatregel. ,,Als de binnenstad vast staat, dan staat de ring meestal ook vast. Er is dus geen alternatief.”

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (69%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
21871 stemmen