Volledig scherm
Een van de containers waarin door geurhonden cocaïne werd ontdekt. © Braziliaanse federale bureau voor belastingdienstverlening

Cocaïne bestemd voor Rotterdam onderschept in Braziliaanse haven

In de haven van het Braziliaanse Santos is 720 kilo cocaïne onderschept die bestemd was voor Rotterdam. Dat heeft het Braziliaanse federale bureau voor belastingdienstverlening bekendgemaakt. De partij drugs werd maandag gevonden.

De cocaïne werd ontdekt tijdens een routinecontrole waarbij reukhonden werden ingezet. De smokkelwaar was verstopt in twee containers. In de ene zaten vijftien zakken met zogenoemde cocaïnetabletten, met een totaalgewicht van 446 kilo, tussen een zending geurolie. In de andere container waren zes zakken (274 kilo) weggestopt tussen ladingen van verschillende exporteurs. Beide containers zouden worden verscheept naar Rotterdam.

Er werden geen arrestaties verricht. De drugs zijn door het douanepersoneel aan de federale politie in Santos overgedragen. Die houdt er rekening mee dat sprake is van de rip-on methode. Daarbij verstoppen criminelen zendingen drugs in containers, vlak voordat die het schip op gaan. Dat gebeurt zonder medeweten van de exporteurs en importeurs. Bij aankomst in de Rotterdamse haven staan dan voor de criminelen mannetjes klaar die de cocaïne achter de deur van de container vandaan moeten halen.

Het is niet de eerste keer dat in de haven van Santos partijen drugs boven water komen die bestemd zijn voor afnemers in Rotterdam. Zo’n anderhalve maand geleden vond de douane nog dik 700 kilo in twee zendingen bevroren sinaasappelsap.   

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam