Volledig scherm
VVD-wethouder Bas Kurvers. © Prisca Visser

College in spoedberaad over aantijgingen tegen VVD-wethouder Kurvers

UpdateHet Rotterdamse college heeft vanmiddag opnieuw crisisoverleg over de uitdijende Visser-affaire. Ook VVD-wethouder Bas Kurvers wordt nu meegezogen in het lek-schandaal rondom de dinsdag afgestreden wethouder Adriaan Visser. Het stadsbestuur overlegt in een ingelaste vergadering over hun officiële reactie.

Uit een privébericht van CDA-fractievoorzitter Christine Eskes zou blijken dat Kurvers wel degelijk op de hoogte was van het lekken, schrijft NRC Handelsblad. Het bericht zorgt voor veel onrust op het stadhuis. Hoewel het schadelijke nieuws in de wandelgangen met klem wordt ontkend, is er nog geen officiële verklaring. Eskes zelf beloofde met een statement te komen, maar zag hiervan af. De VVD zegt later met een reactie te komen, tegelijkertijd met het college.

Tot nu toe hebben twee personen opgebiecht een presentatie uit 2009 aan journalisten te hebben gestuurd, met als doel de geloofwaardigheid van een voor Visser kritisch Rekenkamer-rapport onderuit te halen. Eerst bekende Visser, en stapte dinsdag op. Die dag meldde ook Eskes zich bij de burgemeester met dezelfde misstap. Geheime rapporten lekken geldt als een ambtsmisdrijf.

Verdediging

Melder lekken doet aangifte bij Rijksrecherche 

Lobbyist Dianthus Panacho, die anderhalve week geleden de eerste melding maakte van het lekken van vertrouwelijke stukken, gaat aangifte doen bij de Rijksrecherche van een misdrijf. Dat heeft hij vandaag bevestigd. Net als vorige keer noemt hij het zijn burgerplicht om dit te doen, hij zegt te handelen uit eigen beweging. ,,Meerdere actoren binnen het onderzoek zijn benaderd met de gelekte stukken. Ze voelden zich onder druk gezet omdat ze zich niet konden verdedigen, het zijn immers geheime stukken. Op die manier had Visser iedereen in zijn binnenzak,’’ is het enige dat Panacho vooralsnog kwijt wil.

De gemeente heeft ook een onderzoek ingesteld naar Eskes’ handelen.In weekend nadat het Rekenkamer-rapport verscheen heeft zij een presentatie uit 2009 doorgespeeld aan RTV Rijnmond. Eskes zou toen wethouder Visser op de hoogte hebben gebracht, met de mededeling dat ook Kurvers ervan wist.

Eskes was namens de coalitiepartijen degene die naar buiten toe de verdediging van Visser leidde en twijfels zaaide over het Rekenkamerrapport. Het was onderdeel van een georkestreerde actie om Visser te redden, bedacht in een kernteam van coalitieraadsleden en Bas Kurvers, de verantwoordelijk wethouder voor het dossier-Schiekadeblok. Behalve Eskes zaten onder andere Co Engberts (PvdA) en Jan-Willem Verheij (VVD) aan tafel bij Kurvers.

Ondertussen heeft de Rekenkamer nogmaals bevestigd dat het wel degelijk een geheim stuk betreft – iets wat de gemeente nog laat onderzoeken. ,,Ervan uitgaande dat nadien de geheimhouding niet is opgeheven. Dit betekent dat de inhoud hiervan niet gedeeld mag worden met derden, buiten de kring van geheimhouders, zo lang de geheimhouding niet door een formeel besluit is op geheven.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam