Volledig scherm
Samen met de burgemeester is de wethouder Veiligheid & Handhaving verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. © ANP

College Rotterdam krijgt wethouder veiligheid

Rotterdam krijgt in het nieuwe college een wethouder Veiligheid & Handhaving. Samen met de burgemeester is hij verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. Dat zijn Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA overeengekomen in het coalitieakkoord.

Het akkoord 'Volle Kracht Vooruit' is vandaag door de onderhandelaars Joost Eerdmans (Leefbaar), Salima Belhaj (D66) en Hugo de Jonge (CDA) in het Rotterdamse stadhuis gepresenteerd. De coalitie wil overvallen, straatroof en inbraken stevig aanpakken, onder meer door het inzetten van lokmiddelen. Met het Openbaar Ministerie gaat het nieuwe college praten over hogere strafeisen voor veelplegers.

De gemeentelijke organisatie wordt verder verkleind. Ondernemers wordt minder regelzucht beloofd, bewoners minder woonlasten. Er komen nieuwe vormen van directe democratie: de burgerjury, referenda, panels, enquêtes en digitale raadplegingen. Buurten en wijken krijgen het recht om lokale voorzieningen over te nemen. Op cultuur wordt niet bezuinigd.

Het nieuwe stadsbestuur gaat een nieuw park aanleggen in de buurt van het centrum. Ook wordt gekeken naar de inrichting van het Schouwburgplein. De binnenstad wordt aantrekkelijker gemaakt als woonplek. Voor kansarmen wordt het moeilijker om zich in Rotterdam te vestigen, met name in bepaalde buurten op Zuid.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam