College van Bestuur van de Erasmus Universiteit heeft spijt van politie-ingrijpen bezetting
Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft spijt van de manier waarop zij de bezetting van het Sandersgebouw afgelopen maandag heeft beëindigd. Dat laten zij weten in een verklaring.
,,We handelden in overleg met de politie vanwege een externe veiligheidsdreiging, maar hebben niet voldoende kunnen doordenken wat de impact op de EUR-gemeenschap zou zijn”, aldus het bestuur in de verklaring.
Honderden wetenschappers steunen de studenten
Het politieoptreden, waarmee de bezetting van maandag mede op verzoek van het bestuur werd beëindigd, heeft voor veel boosheid gezorgd bij de actievoerders én wetenschappers.
Zo tekenden een groep van bijna 500 EUR-wetenschappers, en ook enkele wetenschappers van andere universiteiten, een open brief waarin ze hun verbazing uitspreken over de ontruiming. Dat meldde Het Erasmus Magazine, het onafhankelijke journalistieke platform van de Erasmus Universiteit Rotterdam, deze week. In de brief spreken de wetenschappers hun solidariteit uit met de studenten. ,,Dit is een fundamentele schending van fundamentele academische waarden en de vrijheid van debat en discussie op universiteitsterreinen.”
De wetenschappers schrijven hoe universiteiten door de geschiedenis heen altijd veilige toevluchtsoorden zijn geweest voor afwijkende meningen en dialogen. Ook vinden zij dat universitaire leiders worden geacht een veilige ruimte te creëren voor deze dialogen en kritische stemmen, zeker in tijden van maatschappelijke verandering. ,,Maar in plaats daarvan stuurt ons universiteitsbestuur de oproerpolitie erop af om vreedzaam protesterende studenten te arresteren zonder ook maar enige vorm van dialoog aan te gaan.”
Spijtbetuiging te laat
In de brief roepen de wetenschappers het bestuur op om onmiddellijk een dialoog te starten met de hele universiteitsgemeenschap. In de verklaring laat het bestuur weten dit ook te willen gaan doen op korte termijn. ,,We zullen zeer binnenkort verschillende evenementen organiseren om het gesprek te kunnen aangaan”, aldus het bestuur.
Voor OccupyEur komt de spijtbetuiging echter te laat. Op Instagram eisen zij het aftreden van het bestuur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is deze pagina te Rotterdams? Klik hier voor je eigen gemeente én al het stadsnieuws
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Met video15
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Waarheen met de veerpont? Blue Amigo kan het niet zeggen
Het is voor reizigers met de pont van Rozenburg naar Maassluis en terug iedere keer maar weer de vraag: gaat-ie wel of niet? Watervervoerder Blue Amigo zorgde maandag voor verwarring en kon een dag later nog geen helderheid bieden. Totdat de provincie meldde dat het veer er donderdag alsnog uitgaat voor reparatie.
-
Commentaar
Maandenlang, week in week uit, masseren vrijwilligers de nek van een uil. Dat verdient respect
Een uil die z’n leven dankt aan vrijwilligers die maandenlang z’n nek masseren, is veel meer dan leuk nieuws, schrijft Leon van Heel in het Commentaar. -
-
-
Iraanse filmmaker mag niet naar filmfestival Rotterdam na steunen protest
De Iraanse filmmaker Masud Kimiai is in Iran op het vliegveld tegengehouden toen hij naar Rotterdam af wilde reizen om het International Rotterdam Film Festival (IFFR) bij te wonen. Dat melden Iraanse media maandagmiddag. Kimiai zou tijdens het IFFR zijn nieuwste film Killing the Traitor presenteren. -
ProRail: Calandbrug gaat woensdag open
De Calandbrug gaat woensdag toch open. Dat heeft spoorbeheerder ProRail dinsdagavond laten weten. De oeververbinding tussen Rozenburg en de Europoort was sinds vorig jaar mei afgesloten voor het autoverkeer wegens reparatie. Die is nu klaar, ook het proefdraaien leverde geen problemen op.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam