Volledig scherm
Wethouder Kurvers staat de pers te woord over of hij geweten zou hebben van het lekken van vertrouwelijke stukken door wethouder Visser. © Jan de Groen

College weerspreekt aantijgingen VVD-wethouder Kurvers, oppositie wil spoeddebat

Het lek-schandaal rond de afgetreden wethouder Adriaan Visser raakt nu direct de positie van VVD-wethouder Bas Kurvers. In NRC Handelsblad werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij het lekken naar de pers om een kritisch rekenkamerrapport te ondermijnen.

Na een vijf uur durend crisisberaad kwam het college vandaag met een redelijk korte persverklaring: ‘het college weerspreekt stellig dat wethouder Kurvers en andere wethouder betrokken zouden zijn bij een gecoördineerde lek-actie om de rekenkamer te pareren’. Er waren volgens het college wel geruchten bekend van mogelijk lekken, maar het was onbekend wie dat had gedaan.

De gehele oppositie in Rotterdam wil donderdag een spoeddebat over het lekken van geheime documenten. Het gaat om Denk, Leefbaar Rotterdam, 50Plus, Nida, Partij voor de Dieren en SP. ,,De mensen in de stad zijn boos en teleurgesteld dat bestuurders schijnbaar de regels aan hun laars lappen om de eigen positie te redden", stellen de partijen in een brief. Dat is voor de oppositie voldoende aanleiding om een extra raadsvergadering aan te vragen om het college ter verantwoording te roepen.

Privébericht

Uit een privébericht van CDA-fractievoorzitter Christine Eskes zou blijken dat ook Kurvers op de hoogte was van het lekken. In het weekeinde nadat het rekenkamer-rapport verscheen, speelde Eskes een presentatie uit 2009 door aan RTV Rijnmond. Zij zou toen wethouder Visser op de hoogte hebben gebracht, met de mededeling dat ook Kurvers ervan wist. Ondanks de stellige ontkenning van de gemeente blijft NRC achter het verhaal staan.

Het bericht dat ook Kurvers weet had van het lekken, zorgde voor veel onrust op het stadhuis. Hoewel het schadelijke nieuws in de wandelgangen al met klem werd ontkend, duurde het tot in de avond voor er een officiële verklaring lag. Eskes beloofde met een statement te komen, maar zag hiervan af.

De gemeente meldde verder dat het vooronderzoek naar het lekken van Eskes in handen is gelegd van Jozias van Aartsen, oud-burgemeester van Den Haag en Amsterdam, en hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans.

‘Ik wist van niks’

Wethouder Bas Kurvers (VVD) ontkent stellig op de hoogte te zijn geweest van het lekken door Adriaan Visser en raadslid Christine Eskes.

U was niet betrokken bij een gecoördineerde lek-actie, stelt het persbericht. Wel bij een ongecoördineerde actie?

,,Nee, ik ben niet betrokken bij een lek-actie. Dat is het belangrijkste.’’

U kende de geruchten wel?

,,Er circuleerde tal van geruchten, ook nu, maar op geruchten kun je je niet baseren. Feit is dat ik pas dinsdag 5 februari ben geïnformeerd over het lekken.’’

Er zou een app zijn gestuurd door raadslid Christine Eskes aan Visser dat u op de hoogte zou zijn van het lekken. Dat appje kan niet bestaan want u wist het niet?

,,Dat weet ik niet. Het is belangrijk om je te concentreren op het feit dat ik niet op de hoogte was dat mijn oud-collega had gelekt.’’

Kende u de gelekte presentatie uit 2009?

,,Ik ben verantwoordelijk voor de reactie aan de rekenkamer. Ik ken alle stukken.’’

Heeft u daarna specifiek over dat stuk gesproken?

,,Dat is bijna weer de suggestie dat er een soort van complot- en lektheorie is. Die is er niet.’’

Denkt u dat Visser probeert anderen in zijn val mee te sleuren?

,,Daar ga ik niet op in. Dan zit je ook weer in de insinuatiehoek en dat wil ik juist niet. Ik vind het buitengewoon vervelend wat er nu gebeurt.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam