Volledig scherm
Het ontwerp van het Collectiegebouw © MVRDV

Column Mark Hoogstad: Het Wonder van Rotterdam

ColumnOverdrijven is ook een kunst en die kunst verstaat Sjarel Ex. In een paginagrote advertentie in onder meer een Amsterdamse (!) krant prees de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen zaterdag omstandig zijn eigen handelswaar aan. Hij voerde een keur aan hele en halve bekende Rotterdammers op, die - hoe verrassend - een voor een zijn wensdroom bleken te delen van een eigentijdse Sixtijnse Kapel in het Museumpark.

Volledig scherm
Mark Hoogstad. © Joost Hoving

Keurig en eendrachtig sprongen ze door de brandende hoepel die Sjarel Ex, circusmeester te Rotjeknor, vakkundig aan de muur van Coolsingel nummer 40 had gespijkerd: Allard Castelein, Conrad van Tiggelen, Aziz Yagoub, Leendert Bikker. Rotterdam stond aan de vooravond van niets meer of minder dan een architectonisch mirakel, zo luidde ook hun boodschap. En wie dat niet gelooft, die heeft een gaatje in zijn hoofd.

De lofzang op deze 'Erectie aan de Maas' eindigde met een open invitatie, gericht aan het volk. Ik citeer: 'Kom volgende week zaterdag 25 april op de koffie bij Sjarel Ex in het entreegebied van het museum waar hij persoonlijk antwoord geeft op al uw vragen over het Collectiegebouw.'

Koffie!
Geen champagne en kaviaar, geen bevallige pitspoezen. Maar doodgewoon koffie! Geschonken door een koffiejuffrouw, met rok en schort. En een koffiemuts.

Ook fijn: Sjarel Ex staat u 'persoonlijk' te woord. Dus niet via een of andere aalgladde communicatiestrateeg of een gelikte pr-tante. Nee, Sjarel Ex staat u 'persoonlijk' te woord, met de poten in de modder. Ik zeg: beste Rotterdammers, komende zaterdag en masse naar het Museumpark. Voor een ouderwets bakkie pleur.

Wellicht dat zij daar ook Adriaan Visser aantreffen. De Rotterdamse cultuurwethouder, sinds ruim een jaar betalend lid van de kunst- en onderwijspartij D66, heeft het niet makkelijk dezer dagen. Hij werkt zich zeven slagen in de rondte, worstelt met de rokende puinhopen van het Wereldmuseum en moest zaterdag vol aan de bak op Twitter. Te midden van het congres van zijn partij in de Van Nelle Fabriek en - ook dat nog - een 'speeddate' met 'gewone' Rotterdammers op de Afrikaandermarkt.

Paniek en woede
Wat was het geval? Verblind door het spiegelei van Sjarel Ex had de bestuursdienst van de gemeente de kredietaanvraag voor diens droom pardoes toegevoegd aan de raadsagenda van komende donderdag. Gevolg: blinde paniek en woede, en niet alleen onder de raadsleden, van wie de meesten toch al last hebben van koudwatervrees. Adriaan - "Laat dat helder zijn" - Visser twitterde zijn vingers blauw om de volkswoede te beteugelen. Damage control in optima forma. Geloof het of niet: hij slaagde wonderwel in zijn opzet.

Het Wonder van Rotterdam.

Volledig scherm
© MVRDV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam