Impressie van de Ab Initio
Volledig scherm
Impressie van de Ab Initio © Concordia Damen

Concordia Damen bouwt futuristisch, milieuvriendelijk opleidingsschip voor het STC

Werf Concordia Damen in Werkendam bouwt het nieuwe, futuristische opleidingsschip van de havenvakschool STC in Rotterdam. Dat heeft het STC vandaag bekendgemaakt. De ingebruikname staat gepland in 2022.

Het milieuvriendelijke schip moet een belangrijke rol spelen in de opleiding van vmbo-leerlingen en van mbo- en hbo-studenten die bij het STC een maritieme opleiding volgen. De Ab Initio (Latijn voor Vanaf het begin, red.) vervangt de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix. 

Quote

Ook willen we het schip voorberei­den op het gebruik van waterstof

Nicole van Spronsen, STC

De opdracht is Europees aanbesteed en de school heeft tal van eisen op milieu- en technisch gebied. Leerlingen hebben daarbij meegedacht. Concordia Damen heeft een ontwerp gemaakt dat volgens het STC het beste aan die eisen tegemoet komt. Volgens het STC zal het schip er ‘onderscheidend en tegelijkertijd herkenbaar’ uitzien.

,,Heel toekomstgericht’’, zegt projectleider Nicole van Spronsen van het STC. Het schip krijgt een hybride-aandrijving, waarbij het zowel elektrisch kan varen als op het vloeibare gas GTL. ,,Ook willen we het schip voorbereiden op het gebruik van waterstof.’’ Het schip krijgt verder zonnecellen en mogelijk zelfs een kleine windmolen.

Bijdragen

Met de bouw is een ‘aantal miljoenen’ gemoeid, zegt Van Spronsen over de kosten. ,,Meer dan de school heeft.’’ De STC Group hoopt op bijdragen van het bedrijfsleven. De school wil ook verschillende subsidies binnenhalen. Voor het einde van het jaar moet de financiering rond zijn.

De school en de werf werken ondertussen het ontwerp de komende maanden verder uit.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam