Volledig scherm
De moslimgemeenschap probeert de macht over de Essalam moskee te behouden. © anp

Conflict om gezag Essalam moskee duurt voort

De Arabische Al Maktoum Foundation is toch niet van plan om de Rotterdamse Essalam Moskee volledig over te dragen aan de moslimgemeenschap in deze stad. Dat zegt advocaat Jules Debije van de instelling. Rotterdamse moslims zijn woedend.

Quote

Al Maktoum zal de Marokkaan­se gemeen­schap in Rotterdam niet in de steek laten

Jules Debije (advocaat Al Maktoum Foundation)
Volledig scherm
Een aantal moskeegangers is het niet eens met het bestuur door een Arabische Sjeik van de Essalam moskee. © AD/Marco de Swart

Het opmerkelijk nieuws dat de Arabieren bereid waren om de moskee aan de Marokkaanse gemeenschap over te dragen, zorgde vorige week nog voor grote blijdschap bij bezoekers van de Essalam die bang zijn voor de toenemende invloed van de Arabieren in het bestuur.

Financiële ondersteuning
Volgens de advocaat van de Al Maktoum Foundation, dat drie van de vijf bestuurzetels in handen heeft, zou voorzitter Mirza El Sayegh nooit hebben gesproken over het 'teruggeven' van de moskee. Er zou aleen zijn aangegeven dat Al Maktoum tot niets verplicht is qua financiële ondersteuning.

De Essalam Moskee wordt namelijk sinds de oplevering volledig gefinancierd door de Al Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten, die ook financieel heeft bijgedragen aan de bouw.

Volgens Debije is het niet eens mogelijk om die financiële steun te stoppen. De jaarlijkse kosten van de Rotterdamse moskee zijn namelijk zo hoog dat die, naar zijn zeggen, onmogelijk zijn op te brengen voor de Marokkaanse bezoekers van de megamoskee bij de Kuip. Bij het stopzetten van de financiën zou de lokale stichting snel failliet gaan en het gebouw leeg komen te staan, aldus de advocaat.

De rekeningen zullen dan ook gewoon worden doorbetaald, verzekert Debije. ,,Al Maktoum zal de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam niet in de steek laten.''

Verbijsterd
Bezoekers van de Essalam reageren verbijsterd. ,,Wij hebben al aangegeven dat we bereid zijn om in te gaan op het aanbod van voorzitter Mirza el Sayegh. Nu wordt er weer gezegd dat hij dit niet meende. Hij neemt ons dus gewoon in de maling,'' zegt een woordvoerder. ,,Het verhaal over die kosten is onzin. Er zijn honderden moskeeën in Nederland die zichzelf bedruipen. Wij kunnen dat makkelijk zelf regelen. We hebben ook helemaal niet zoveel personeel nodig.''

De samenwerking tussen Al Maktoum en de Rotterdammers ging jarenlang goed, tot er vorig jaar een nieuw management werd aangesteld om de moskee te runnen. Ook werd bekend dat een van de Arabische bestuurders de statuten van de Essalam wilde wijzigen. Moskeebezoekers zagen dat als een poging om de macht over te nemen.

Maar Debije benadrukt dat daar geen sprake van is. Wijziging van de statuten zou alleen nodig zijn om het onroerend goed juridisch te beschermen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam