Volledig scherm
De bekende FNV’er Niek Stam is buiten de deur gezet door vakbondsleden bij ECT, het grootste containerbedrijf van de Rotterdamse haven. © JAN DE GROEN

Conflict rond vakbondsleider Niek Stam

Twee jaar na de grote havenstaking ligt de drijvende kracht achter dit vakbondsmachtsvertoon onder vuur. De bekende FNV’er Niek Stam is buiten de deur gezet door vakbondsleden bij ECT, het grootste containerbedrijf van de Rotterdamse haven. Volgende week is een ledenvergadering.

Niek Stam (54) loopt al meer dan twintig jaar mee als vakbondsbestuurder in de Rotterdamse haven, hét vakbondsbolwerk van Nederland. 90 Procent van de werknemers in de containeroverslag is lid. Hij begon ooit als slachter, maar de meeste mensen kennen hem niet anders dan gestoken in vakbondskleding met kreten als ‘Proud te be a docker’. 

Begin 2016 leidde Stam de grootste havenstaking in 13 jaar. Daarmee dwong hij een sociaal plan af rond de komst van de Tweede Maasvlakte. Het nieuwe haventerrein zou ten koste gaan van de werkgelegenheid, vreesde zijn FNV. Onderhandelingen daarover verliepen stroperig. De havenbaronnen zwichtten na de 24-uursactie en het sociaal plan is er gekomen. Toch was de staking geen unaniem succes. Veel havenwerkers gingen aan het werk en personeel van het grote containerbedrijf APM Terminals bereikte zelfs een eigen sociaal akkoord achter de rug van de vakbonden. Nu is het hommeles tussen Stam en het grootste overslagbedrijf in de Rotterdamse haven.

Cao-onderhandelingen

Aanleiding voor het conflict vormen de moeizame cao-onderhandelingen bij ECT in november, waarbij de onderhandelingsdelegatie tegen de zin van Stam toch akkoord ging met de voorstellen van de directie. Dat zou zijn gebeurd op het moment dat Stam buiten een sigaret stond te roken. De vakbondsbestuurder stuurde een boze verklaring naar zijn achterban bij het containerbedrijf (‘Ik voel mij enorm misbruikt’). De onderhandelingsdelegatie reageerde met een brief waarin ze Stam opriep op te stappen (‘Beschuldigingen zónder enig bewijs’ en ‘De maat is vol’).

Niek Stam weigert op te stappen. Hij weet zich gesteund door een deel van de ECT’ers en ook de vakbond FNV Havens. De bond heeft een ledenvergadering uitgeschreven. Die is volgende week, donderdag 18 januari. De bijeenkomst gaat niet over Stam, maar over de vraag of ECT een nieuw vakbondsafdelingsbestuur moet krijgen. Het vakbondsafdelingsbestuur is een afvaardiging van FNV-leden bij het containeroverslagbedrijf die ook de onderhandelingsdelegatie vormt bij de cao-besprekingen.

Stam is al bijna tien jaar de vaste contactpersoon voor de FNV bij ECT. Hij verwijst naar de verklaring van zijn werkgever FNV Havens. De vakbond zegt te hopen dat de FNV-leden ‘inzien dat juist Niek Stam steeds te vuur en te zwaard heeft gestreden om de belangen van leden te behartigen’. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam