Volledig scherm
Foto ter illustratie. 'Pleegouders' van een vuilcontainer houden het rond de bakken schoon. © ad

Container adopteren is populair

Steeds meer Rotterdammers adopteren een vuilcontainer. En daar is de gemeente Rotterdam maar wat blij mee.

De Rotterdamse afvalcontainers zijn gewild. Maar liefst 647 onder- en bovengrondse huisvuilbakken zijn inmiddels geadopteerd door buurtbewoners. Dit jaar kwamen er 250 nieuwe 'pleegouders' bij die de bakken in de gaten houden. ,,Dat is echt een enorme groei waar we uiteraard heel blij mee zijn'', zegt woordvoerster Dixie Hoek van de gemeente Rotterdam.

Deze containeradoptanten houden het rond de bakken schoon en letten extra op. Staat er een zak naast, dan doen zij die er alsnog in. Is de container vol, dan bellen ze de vuilophalers. Hoek: ,,Ze hebben ook een sleutel van de container. Soms zit een zak net te vol en komt die klem te zitten. Dan kan er niks meer bij. Onze adoptanten kunnen de container openen en de zak doorduwen.'' Straten waar adoptie-bakken staan, blijven schoner, leert de ervaring. ,,Wat schoon is, blijft schoon. En daar voelen mensen zich prettiger bij.''

Buurtpreventieteams

Rotterdam telt duizenden vrijwilligers die de gemeente helpen de buitenruimte veilig en leefbaar te houden. Zo zijn er nu 37 buurtpreventieteams van wijkbewoners die vooral 's avonds door hun eigen straten lopen om te kijken of alles pluis is. Zij hebben korte lijntjes met de politie, mochten ze iets tegenkomen wat niet in de haak is. Ook zijn er 117 actieve Rotterdammers die zeer regelmatig met de gemeente de buurt schouwen: ze kijken waar het vuil is, waar dingen kapot zijn en bijvoorbeeld fietswrakken staan.

Veel groen in Rotterdam wordt ook verzorgd door vrijwilligers. Van geveltuin tot buurtmoestuin: er zijn nu 412 groenprojecten waar bewoners de touwtjes in handen hebben. En dan is er nog Buurt Bestuurt: bewoners die samen met gemeente en politie werken aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Rotterdam telt al 63 Buurt Bestuurt-groepen.

Afgelopen zaterdag werden honderden vrijwilligers in het Hofpleintheater door de gemeente Rotterdam in het zonnetje gezet. Iedereen kreeg een R'Oscar, een Rotterdamse Oscar. ,,Zonder al deze mensen zou de stad er heel anders uitzien, dus bedankt!''

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam