Volledig scherm
© ANP

Containerbedrijf MOL krijgt geldstraf van ruim acht ton vanwege corruptie

Het containerbedrijf MOL Europe betaalt 832.169 euro aan het Openbaar Ministerie voor corruptie in Ghana en Ivoorkust. MOL Europe is gevestigd in Poortugaal. Uit onderzoek is gebleken dat het bedrijf betrokken was bij het betalen van steekpenningen aan werknemers van bedrijven in de West-Afrikaanse landen in de periode tussen 2005 en 2015. 

De steekpenningen zouden zijn betaald voor het verkrijgen van vrachten voor containerschepen van MOL. Na 2013 zouden die steekpenningen zijn afgedekt met valse facturen in de kostenadministratie, onder andere bij lokale agenten in Ghana en Ivoorkust. MOL Europe is een dochteronderneming van de Japanse rederij Mitsui O.S.K. Lines.

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD is begin 2016 een onderzoek begonnen naar aanleiding van een melding door de Belastingdienst. Uit het onderzoek komt naar voren dat tussen 2005 en 2015 een totaalbedrag van 168.381 euro is betaald aan werknemers van klanten in Ghana, zonder dat de werkgevers van de werknemers dat wisten. Hetzelfde geldt voor Ivoorkust, waar tussen 2010 en 2015 een totaalbedrag van 112.812 euro is betaald. 

De betalingen werden lokaal gedaan en kwamen voor rekening van het moederbedrijf, maar MOL Europe keurde de betalingen goed. De betalingen van steekpenningen zouden na een waarschuwing van de externe accountant van MOL Europe zijn stopgezet, maar zijn weer hervat omdat de omzet daalde. De betaling van steekpenningen werd na 2013 verhuld door middel van valse facturen.

'Ernstige feiten'

Het OM spreekt van ‘ernstige feiten’. Het ziet de betaling van 832.169 euro als een passende afdoening voor het bedrijf, laat het weten in een persbericht dat het vandaag naar buiten heeft gebracht over de afdoening. Het geld dat MOL Europe indirect heeft verdiend door de in Nederland strafbare corruptie wordt geraamd op in totaal 32.169 euro.

Het OM heeft gekeken naar mogelijkheden om behalve het bedrijf ook betrokken personen te vervolgen. Volgens het OM is niet gebleken dat individuele werknemers of managers zelf voordeel hebben genoten. Van de personen die mogelijk betrokken waren bij de corruptiepraktijken in Ghana en Ivoorkust heeft niemand de Nederlandse nationaliteit. Ook is geen van deze personen werkzaam voor MOL Europe of in Nederland.

MOL heeft het voorstel voor de geldstraf aanvaard. Bedrijven die in Nederland zijn gevestigd horen zich aan de Nederlandse wetten en regels te houden, ook bij handel in het buitenland.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam