Het komt nauwelijks voor dat goederentreinen op deze manier zowel containers als erts vervoeren.
Volledig scherm
Het komt nauwelijks voor dat goederentreinen op deze manier zowel containers als erts vervoeren. © Screenshot

Containers in wagons kolentrein

Het is een apart gezicht: iedere week komt in de Rotterdamse haven een kolentrein aan die de bakken heeft gevuld met containers in plaats van kolen, erts of bieten. De kraanmachinisten van overslagbedrijf APMT op de Tweede Maasvlakte moeten de containers vissen uit de open Eanos-wagons. De bijzondere trein is de Linz Shuttle uit Oostenrijk. Ze brengt containers uit het Alpenland naar Rotterdam en rijdt met ijzererts weer terug.

Het komt nauwelijks voor dat goederentreinen op deze manier zowel containers als erts vervoeren. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een film van het aparte transport gemaakt en op de website gezet.

,,Het is echt een mooi concept. Leuk dat we daaraan mogen meewerken”, laat Roy de Haan, accountmanager bij APM Terminals, weten. De containers worden bij op de Tweede Maasvlakte gelost, waarna de trein doorrijdt om te worden volgegooid met ijzererts voor de terugweg.

Ongemak

Enige nadeel van het vervoer van twee verschillende vrachten is dat de wagons in Oostenrijk steeds gereinigd moeten worden, zegt Wolfgang Klepatsch van trein-operator ILG. ,,Maar dat is maar een klein ongemak.”

ILG verwacht vanaf april de Linz Shuttle vaker te laten rijden en mikt op minimaal drie wekelijkse ritten.

  1. Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit
    Update/video

    Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit

    In een woning aan de ’s-Gravenweg in Capelle aan den IJssel is vanmiddag rond 15.00 uur een grote, uitslaande brand uitgebroken. De vlammen sloegen lange tijd uit het rieten dak van de woning. De brandweer probeerde met man en macht het vuur te blussen. Pas rond 20.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Momenteel worden er nog laatste werkzaamheden door de brandweer uitgevoerd. De woning is zwaar beschadigd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam