Volledig scherm
© ANP XTRA

Controle op uitkeringen levert Rotterdam 19 miljoen euro op

De gemeente Rotterdam heeft in 2016 van 1.746 mensen de uitkering beëindigd omdat zij daar geen recht meer op hadden. Dat leverde de stad een besparing op van 19,6 miljoen euro. 

Bovendien is voor 1 miljoen euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd aan ruim 1600 Rotterdammers die verzwegen dat zij samenwonen of andere inkomsten hadden.

Jaarlijks worden in de collegeperiode 2014-2018 ruim 3000 van de circa 39.000 uitkeringsgerechtigden in de stad gecontroleerd door middel van heronderzoeken. Dat gebeurt wanneer zij al geruime tijd geen contact meer hebben gehad met de gemeente. Van 498 werkzoekenden werd dit jaar de uitkering beëindigd. Volgens wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en economie) keren veel mensen van wie de uitkering is beëindigd niet meer terug in de bijstand. 

In het besparingsbedrag van 19,6 miljoen euro is ook een bedrag van 1,7 miljoen euro aan strafkortingen opgenomen. Ruim 2500 Rotterdammers werden gekort omdat zij niet solliciteren of niet kwamen opdagen bij een banenmarkt of sollicitatiegesprek.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam