Volledig scherm
© ANP

'Controleurs RET intimideren reizigers en elkaar'

Binnen de Rotterdamse stadsvervoerder RET woedt een stammenstrijd over de handhaving. Diverse controleurs klagen dat 'hardliners' hen zouden dwingen reizigers zonder pardon op de bon te slingeren. Ook zouden ze reizigers provoceren en de andere collega's intimideren.

Het probleem zou al langere tijd spelen, zonder dat de leiding van het Rotterdamse vervoerbedrijf er iets tegen doet, ondanks meerdere noodkreten van werknemers. De sfeer binnen de afdeling veiligheid is volledig verziekt, vertellen diverse betrokkenen aan het AD/Rotterdams Dagblad.

Er zijn twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. De 'hardliners' zouden geen enkele coulance hebben met reizigers zonder kaartje die te maken hebben met overmacht, zoals bijvoorbeeld defecte kaartautomaten.

Bewust
'Ik heb ook vaak meegemaakt dat ik sta te verbaliseren en dat er dan een collega komt die iets provocerends zegt, waardoor de hele situatie escaleert,' vertelt een RET'er. Ook constateert hij dat er collega's zijn die bewust ergens gaan staan waar ze zeker weten dat ze veel bonnen kunnen uitschrijven. Ook ouderen worden door deze groep niet ontzien.

RET'ers die de misstanden aankaarten bij de leiding, zouden keihard worden aangepakt. Ook worden controleurs naar eigen zeggen door de hardliners aan hun lot overgelaten bij gevaarlijke situaties. Collega's gingen elkaar zelfs bijna te lijf. Sommige medewerkers zitten nu ziek thuis, anderen zijn tijdelijk geschorst geweest en weer anderen worden met ontslag bedreigd.

Het bedrijf heeft de rechter inmiddels gevraagd de arbeidsovereenkomst van een 50-jarige controleur te ontbinden. Hij zou een anonieme brief zou hebben geschreven aan RET-directeur Peters over de misstanden op zijn afdeling
RET-directeur Pedro Peters ontkent dat zijn controleurs worden aangespoord zoveel mogelijk boetes te schrijven. 'Dat wordt ook niet extra beloond.'

  1. Tientallen scholieren willen op vuist na afspraak via social media

    Tientallen scholieren willen op vuist na afspraak via social media

    Tientallen scholieren in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn betrokken geraakt bij een handgemeen. Een jongen van het Comenius College dreigde te worden afgetuigd door leerlingen van één of meerdere andere scholen, maar docenten konden voorkomen dat het slachtoffer serieuze klappen kreeg. Het Comenius College (mavo, havo en vwo) meldt dat er aangifte is gedaan. ,,We nemen deze zaak hoog op en gaan het onderzoeken’’, aldus een woordvoerder van de politie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam