De Rotterdamse haven heeft een eigen brandweerkorps dat is gespecialiseerd in de bestrijding van industriebranden, incidenten met chemicaliën, scheepvaartongelukken en werken op hoogte. Omdat er niet zoveel gespecialiseerde brandweermensen in Nederland zijn, is het zaak ze gezond te houden.
Volledig scherm
PREMIUM
De Rotterdamse haven heeft een eigen brandweerkorps dat is gespecialiseerd in de bestrijding van industriebranden, incidenten met chemicaliën, scheepvaartongelukken en werken op hoogte. Omdat er niet zoveel gespecialiseerde brandweermensen in Nederland zijn, is het zaak ze gezond te houden. © Frank de Roo

Coronacrisis levert ‘bijzondere ontdekkingen’ op voor brandweer in Rotterdamse haven

De brandweer in de Rotterdamse haven is bezig met een bijzondere exercitie. Oefenen tussen de petrochemische fabrieken kan niet door de coronacrisis, dus hebben de blusploegen een ander karwei opgepakt: het stuk voor stuk doornemen van de brandweerscenario’s van de bedrijven. En dan vinden ze weleens wat.

Quote

We zijn begonnen met de grote complexen, met ingewikkel­de scenario’s

Martin van de Watering, Hoofd repressie Gezamenlijke Brandweer

In verschillende blusprotocollen zien de ploegen incidenten beschreven die zij anders zouden aanpakken, zegt hoofd repressie Martin van de Watering van de Gezamenlijke Brandweer. ,,Ook merk je dat er vragen opkomen als ‘wat is dat voor een gevaarlijke stof en welke eigenschappen heeft die?’ en ‘waarom moet dat precies zo?’ Als we de opmerkingen verzameld hebben, geven we dat door aan de bedrijven.’’

Het doornemen gebeurt in een instructielokaal, waarbij de brandweermannen op minimaal anderhalve meter bij elkaar vandaan zitten. Een instructeur doet mee via een videoverbinding.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam