Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Sanne Donders

Corruptie voor drugssmokkel wordt belastingambtenaar zwaar aangerekend

UPDATEZo'n indrukwekkende rol als de hoofdverdachte van een georganiseerde drugsbende wordt toegedicht, speelde de 41-jarige belastingambtenaar Willem P. uit Spijkenisse volgens justitie niet. Maar dat hij criminelen vertrouwelijke informatie toespeelde wordt hem zwaar aangerekend. Tegen hem is vanochtend vier jaar gevangenisstraf geëist voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Corruptie dus.

 Volgens de aanklager staat vast dat Willem  P. in de systemen van de Belastingdienst heeft gezocht naar gegevens van bepaalde bedrijven  die door de criminelen benaderd zouden kunnen worden voor cocaïnetransporten. P. had de bijnaam 'Leuker'.  ,,Het is bekend dat de slogan van de Belastingdienst is ‘'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker', legde de aanklager tijdens de rechtszaak de herkomst van de bijnaam uit. 

De belastingman wordt naast de corruptie ook verweten het innen van schulden te hebben geregeld en bij een afpersing, waarbij het draaide om anderhalf miljoen euro, betrokken te zijn geweest. Justitie heeft vanochtend tegen de andere vier verdachten gevangenisstraffen tot 12 jaar geëist. Ze zouden een criminele organisatie hebben opgezet voor de invoer van partijen drugs. 

Het onderzoek  naar de drugssmokkel via de Rotterdamse haven startte in 2016 nadat op een terminal insluipers waren ontdekt zonder dat er zicht kwam op een concreet drugstransport. Een jaar later leidden de inspanningen van het onderzoeksteam wel  tot de onderschepping van een partij cocaïne van 170 kilo. De invoer was via een fruitbedrijf gelopen. Daarna werden de verdachten ook nog gelinkt aan drugszendingen van 40 en 17 kilo. Mogelijk waren er meer, maar die zijn nooit duidelijk in beeld gekomen.

Douaniers

Uit afgeluisterde gesprekken werd duidelijk dat vanuit de bende contacten waren met havenwerkers bij verschillende bedrijven en ‘strepen’ zoals douaniers door criminelen worden genoemd. Daarbij viel niet alleen de naam van de corrupte douanier Gerrit G. die momenteel een gevangenisstraf uitzit. Ook de naam van zijn collega Gerti V. werd genoemd. ,,Daar hebben we mee gewerkt. Die liet alles door’’, was in afgeluisterde gesprekken te horen. Ook V. zit vast wegens corruptie. Niet uitgesloten wordt dat andere douaniers in het spel zijn geweest. ,,Daar is in het algemeen over gesproken door de verdachten, maar bewijzen tegen specifieke personen zijn er niet’’, reageert een woordvoerder van het Landelijk Parket, dat de zaak draaide.

Quote

Daar is in het algemeen over gesproken door de verdachten, maar bewijzen tegen specifieke personen zijn er niet

Hoofdverdachte is Bridjanand B., een 54-jarige Spijkenisser. Hij wordt door justitie gezien als de ‘makelaar’ die verstand heeft van transporten, criminelen bij elkaar bracht en contacten onderhield met de leveranciers van de drugs. Tegen hem is 12 jaar geëist. Er  volgt nog een ontnemingsvordering van ruim vier ton tegen de man, van wie werd ontdekt dat hij ruim een ton neertelde voor een chalet op een camping op Voorne Putten. Komende week staan zijn drie dochters voor de rechter op verdenking van witwassen van crimineel geld.

‘Soldaten’

De verdachten Moumen J. (41) uit Capelle aan den IJssel en Rijad K. (40) uit Rotterdam hoorden respectievelijk 11 en 10 jaar gevangenis tegen zich eisen. Het tweetal zou de ‘soldaten’ hebben geregeld; mensen die in de haven werkten. Hafiz H. (48), een Brabander, moet wat justitie betreft 8 jaar brommen omdat hij de mensen regelde die de drugs uit de containers moesten halen. 

Justitie heeft aangegeven dat de mannen, die nu op vrije voeten zijn, direct gevangen moeten worden gezet als ze door de rechtbank schuldig worden verklaar en vonnis is gewezen. De zaak gaat komende week verder. Dan worden nog eens negen verdachten die kleinere rollen speelden in het geheel, op het matje geroepen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam