Volledig scherm
Harolds is vooral populair bij kunstenaars en knutselaars. © RV

Crea-zaak Harolds failliet, maar een doorstart lonkt

Harolds, dé winkel voor creatievelingen uit de regio, is failliet. Een goede omzet maakt de Rotterdamse zaak echter een gewild bedrijf om over te nemen.

Het faillissement van Harolds, voluit Harolds Grafik, is deze week uitgesproken. Volgens curator Jorin Hagendoorn gebeurde dat op aanvraag van het bedrijf zelf. De winkel gaat volgens hem ‘gebukt onder oude molenstenen’. ,,In het verleden zijn schulden ontstaan en die poets je niet zomaar weg. Vervolgens zorgde de financiële crisis voor een flinke klap en toen was het bedrijf door de reserves heen.”

Verbaasd

De curator vertelt dat alle betrokkenen, waaronder de 20 werknemers en alle leveranciers, verbaasd reageren op het faillissement omdat Harolds een bekend Rotterdams instituut is. Het bedrijf is 63 jaar geleden opgericht door Harold Bakker en in 2003 overgenomen door Bastiaan van der Vorm, die daar toen al 13 jaar werkte. De zaak is al decennialang een toonaangevend merk onder amateurknutselaars, kunstacademie-studenten en professionele artiesten.

Quote

De omzet steeg, maar niet snel genoeg om die oude schulden af te lossen

Joris Hagendoorn

Zo zijn in de winkel aan de Burgemeester van Walsumweg – en in de bijbehorende webshop – alleen al honderden papiersoorten te koop en evenveel types penselen. Een beeldhouwer haalt er een homp marmer, de bodypainter zijn sponsjes en de miniatuurbouwer de poppetjes voor in zijn maquette. Naast de winkel zit een eigen lijstenmakerij.

Volgens curator Hagendoorn trekt dit uitgebreide en specialistische aanbod nog steeds klandizie. ,,Het bedrijf liep goed. De omzet steeg, maar niet snel genoeg om die oude schulden af te lossen.”

Juist vanwege de goede omzet, én om die bekende naam, hebben zich bij hem al verschillende partijen uit binnen- en buitenland gemeld voor een eventuele overname. ,,Omdat wij op korte termijn een doorstart verwachten met zo veel mogelijk personeel, blijft de winkel voorlopig open. Dit is geen faillissement waarbij de eigenaar het bijltje erbij neergooit. Het team zet de schouders eronder, gemotiveerd om deze moeilijke periode toch nog succesvol door te komen.”